Ruska pravoslavna Crkva priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije

Odluku je donio Sinod na sjednici 25. kolovoza 2022.

Ruska pravoslavna Crkva priznala je Makedonsku pravoslavnu Crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju kao autokefalnu sestrinsku Crkvu. Patriarchia.ru javlja ovo nakon sastanka Svetog sinoda Ruske pravoslavne Crkve 25. kolovoza 2022.

Saslušavši priopćenje Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila o davanju autokefalnosti od strane Srpske pravoslavne Crkve Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji (žurnal br. 62), Sinod je odlučio:

1. Zahvaliti Gospodinu Bogu za rješenje pitanja statusa Pravoslavne Crkve u Sjevernoj Makedoniji, koje se dogodilo na kanonskoj osnovi.

2. Priznati Makedonsku pravoslavnu Crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju kao autokefalnu sestrinsku Crkvu i upisati ime njenog Poglavara, Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Ohridskog i Makedonskog Stefana u svete diptihe.

3. Izraziti nadu da će najmlađa u obitelji autokefalnih pravoslavnih Crkava, Makedonska pravoslavna Crkva, Ohridska arhiepiskopija, čvrsto čuvati svetu pravoslavnu vjeru u čistoći i cjelovitosti i čuvati vjernost pravoslavnoj kanonskoj tradiciji.

4. Obavijestiti Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana o odluci Svetog Sinoda.

izvor: //pravlife.org/ru/

Jedna misao o “Ruska pravoslavna Crkva priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije

  1. Ovo ne sluti na dobro. Rješavanje raskola je dobra stvar, ali davati zakonitost nečemu što je zasnovano na lažima i obmanama, nesmirenim i nepokajanim raskolnicima nikako ne sluti na dobro. Tzv. “arhiepiskop” Stefan govori o “MPC” za vrijeme trajanja raskola kao o kakvoj crkvi mučenici. Tog dokazanog lažova i ucjenjivača se nagrađuje. A kanonski arhiepiskop Jovan (Vraniškovski)? On bi trebao biti nagrađen! On se borio protiv raskola i za kanone. Stvarno živimo u čudnim vremenima.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s