Obavijesti o stranici

Poštovani čitatelji, obavještavamo vas o nekim korekcijama i novostima na našoj stranici, i ujedno podsjećamo što sve možete koristiti na njoj.

Stranica koja je pred vama – „Upoznaj pravoslavlje – pravoslavna vjera i duhovnost na hrvatskom jeziku“ – jest nezavisni blog, plod vjerničkog entuzijazma, koji ima cilj upoznati nepravoslavne ljude, prvenstveno iz Hrvatske, a i šire, s pravoslavnom vjerom i Crkvom. Svjesni smo da prema pravoslavlju u Hrvatskoj kod mnogih vlada veliko nepovjerenje, podgrijano i kojekakvom propagandom, te brojne predrasude, zato smo ga odlučili približiti i Hrvatima, jer Pravoslavna Crkva jest jedna Kristova Crkva, koja u sebe sabire sve narode, a ne isključuje nijedan. Ovaj blog, dakle, počiva na nekoliko postavki. Prvo, radi se o vjerskom blogu, te na njemu ne raspravljamo o nacionalnim i političkim pitanjima i problemima, odnosno, njih se dotičemo samo onda kada su najuže povezana s vjerskim pitanjima. Drugo, radi se o blogu koji predstavlja pravoslavlje. Pod pravoslavljem se ovdje podrazumijeva samo i isključivo Pravoslavna Crkva, odnosno kanonskih 14 pravoslavnih Crkava i autonomne Crkve te crkvene jedinice povezane s njima. Bilo kakve vjerske zajednice koje sebe nazivaju pravoslavnima, a ne spadaju u gore navedeni sustav Pravoslavne Crkve, nisu pravoslavne, i nemaju mjesta na ovoj stranici. Posljedično, kada govorimo o lokalnom pravoslavlju u Hrvatskoj, govorimo isključivo o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi (SPC), koja jedina ima kanonsku jurisdikciju na teritoriju RH, koja u sebi okuplja, osim većinskih Srba, i ostale pravoslavce-nesrbe s područja RH (i Hrvate – nepoznato je široj javnosti da ima dosta pravoslavnih Hrvata u SPC), i čija je kanonska jurisdikcija na području RH svepravoslavno potvrđena. Tako da i crkveno nezakonita djelovanja čak i pojedinih kanonskih pravoslavnih Crkava na teritoriju RH također nemaju mjesta na našoj stranici. Naposljetku, blog je na hrvatskom jeziku, s pripadajućim latiničnim pismom, jer su ciljana populacija za koju se piše, nepravoslavni Hrvati koje zanima pravoslavlje, i kojima želimo pokazati da u pravoslavlju ima mjesta za svakoga, neovisno o nacionalnosti, rasi i jeziku.

Izvršili smo određene promjene u rubrici linkovi u kojoj smo neke linkove koji više ne rade uklonili ili zamijenili, te dodali nove. Tako sada među korisnim linkovima imamo stranicu manastira Lepavine, najvažnijeg pravoslavnog duhovnog i hodočasničkog centra na sjeveru Hrvatske, poznatog po čudotvornoj ikoni Bogorodice. Tu je i „Pravoslavno kršćanstvo – katalog pravoslavnih stranica na internetu“, na kojoj se mogu naći pravoslavne stranice i portali na raznim jezicima iz cijelog svijeta. „Pravoslavni misijski centar“ govori o pravoslavnoj misiji među nepravoslavnima. Portal „Pouke“ donosi uvijek aktualne novosti i teološke tekstove, a ima i drugih sadržaja, poput foruma. Portal „Svetosavlje“ je jedna od najvećih, ako ne i najveća riznica pravoslavnih tekstova i knjiga na internetu, što se tiče srpskog jezika. „Prijatelj Božji“ donosi mnoštvo duhovno korisnih tekstova, kao i srpska verzija „Pravoslavie“, a za one koje zanima psihologija, tu je i portal za pravoslavnu psihologiju „Ima nade“. Ogromna većina stranica ima i opciju „latinica“, što se tiče pisma, tako da, ako ne znate ćirilicu, nećete imati problema. Ako neka stranica nema opciju latinice, uguglajte „konvertor latinica u ćirilicu“, i pokazat će vam se mnoštvo online servisa, na koje jednostavno napravite copy/paste ćiriličnog teksta, i on vam jednim klikom tekst prebaci u latinicu. Ili, zašto ne, naučite ćirilicu, radi se o svjetskom pismu, i jedinom koje su kreirali sveci, jednako poštovani i od Katoličke i od Pravoslavne Crkve. Ispod tih linkova imamo malu pravoslavnu internet-biblioteku na kojoj smo dosad objavili 38 teoloških, povijesnih i duhovnih knjiga i brošura na hrvatskom jeziku, s pripadajućim objašnjenjima, u pdf-u. Ispod toga možete naći službene stranice svih eparhija (biskupija) SPC u Hrvatskoj, te na kraju, službene stranice svih pravoslavnih Crkava na svijetu, podijeljenih na autokefalne i autonomne (među autonomnima su i neke crkvene jedinice s manjim ili specifičnim statusom). Ukupno do sada imamo na blogu preko 700 tekstova, raspodijeljenih po rubrikama.

Ima novosti i na društvenim mrežama. Osim na našim facebook i twitter profilima, čiji se linkovi nalaze na stranici, možete nas pratiti i na instagramu, to je naš novi profil, čiji se link također nalazi među društvenim mrežama na stranici. Zapratite nas na društvenim mrežama, jer tamo zna biti mnogo više, naročito kratkog dnevnog sadržaja, kojeg ne donosimo na blogu.

Ako vam bilo što nije jasno, možete nas uvijek kontaktirati, kroz komentare, ili u inbox profila društvenih mreža, ili na našu mail adresu: pravoslavljehrvatska@gmail.com

Ostale rubrike pogledajte na blogu; neka vas ne iznenadi rubrika „Naši zaštitnici – pravoslavni sveci s područja današnje Hrvatske“, koja donosi svece iz antičkog doba s područja današnje Hrvatske. Naime, cijela zapadnokršćanska baština prije raskola 1054.g. je i pravoslavna. Sadržaj se neprestano nadopunjuje i dorađuje, a o svim većim promjenama bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Želimo vam ugodno čitanje, na slavu Božju i spasenje duša!

Komentiraj