Poglavar ukrajinske Crkve primio ruske ratne zarobljenike

Poglavar UPC[1] primio je ratne zarobljenike Ruske Federacije u Kijevo-pečerskoj lavri[2] i pozvao ih da prenesu svojoj domovini da se rat mora zaustaviti, da Ukrajinci žele mir.

Mitropolit Onufrije primio je 18. kolovoza 2022. u Kijevo-pečerskoj lavri skupinu ruskih ratnih zarobljenika, koji su dovedeni na inicijativu i uz pomoć novinara i blogera Vladimira Zolkina. Video snimka susreta objavljena je na Zolkinovom YouTube kanalu.

Njegovo Blaženstvo Onufrije predvodio je molitvu u jednoj od crkava Lavre, nakon čega se obratio zarobljenicima iz Ruske Federacije.

“Želim da vas Gospodin vrati u vašu domovinu, obiteljima”, rekao je Njegovo Blaženstvo. – Pa da vidite majke, sestre, žene, djecu, braću, prijatelje. Želio bih da im kažete ove riječi: Ne želimo rat koji se danas vodi u Ukrajini. Ne želimo da nam se ruše gradovi i sela, da strada naš i vaš narod. Ne želimo da majke, ni u Ukrajini ni u Rusiji, susreću svoje mrtve sinove i plaču nad njima gorkim, neutješnim suzama. Mora se zaustaviti, može se zaustaviti.”

Njegovo Blaženstvo je rekao da je moguće zaustaviti rat, ali ne snagom oružja, ne snagom ljudske istine. Nego božanske ljubavi.

“Moramo pronaći riječ ljubavi koja bi mogla ušutkati oružje, zaustaviti rakete. Želimo da bude mir”, istaknuo je mitropolit. – Naša UPC učinila je sve da ruski i ukrajinski narodi žive u miru, slozi i ljubavi. Ispalo je kako je ispalo. Ali iako se zlo dogodilo, mora se zaustaviti. Neka Gospodin da našim vladarima hrabrosti, razuma, mudrosti da nađu tu riječ ljubavi koja zaustavlja svako zlo. Želim da vas Bog čuva, sve ljude koji su na bojnom polju. Rat nije sredstvo kojim se može postići jedinstvo između naroda, između obitelji. Nasilje ne može stvoriti jedinstvo, jedinstvo stvara ljubav. A ljubav je Bog. Onaj koji se moli i ispunjava Božje zapovijedi, taj je Božji čovjek. Neka Bog blagoslovi naše zemlje mirom.”

“Ne znam razumijete li ili ne, ali to ne bi trebalo biti tako (sudjelovati u ratu – ur.). Ne možete se ubijati. Smrt nikome ne koristi, već samo donosi tugu u svaki dom. Sramota je za narode koji su izišli iz jednog zdenca krštenja da se bore međusobno. I moramo učiniti sve da se ovo ludilo zaustavi”, zaključio je Njegovo Blaženstvo.

izvor: //spzh.news/ru/


[1] Kanonska, Moskovskog patrijarhata.

[2] Najpoznatiji pravoslavni samostan i duhovni centar Ukrajine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s