Poljska pravoslavna Crkva uznemirena je planovima vlasti da Kunceviču podignu spomenik

Supraseljski pravoslavni biskup Andrej rekao je da suprasljske vlasti stvaraju kult Jozafata Kunceviča, kojeg je Rim kanonizirao.

Vlasti Supraslja planiraju imenovati Jozafata Kunceviča “zaštitnikom” grada i podići mu spomenik u blizini jednog od hramova. O tome je u intervjuu za Przeglad Prawoslawny, koji je objavljen na Facebooku, govorio pomoćni biskup pravoslavne biskupije Bialystok, biskup suprasljski Andrej.

“Govore o čudesno pronađenim relikvijama Jozafata Kunceviča u crkvi u Supraslju. Procesija s njima išla je ne samo ulicama grada, nego i oko našeg samostana, koji je ipak bio na rubu. Zašto?” pita biskup Andrej.

Prema riječima pravoslavnih biskupa, postavljanje spomenika grkokatoličkom biskupu kojeg je Rim kanonizirao, a koji je progonio pravoslavne, bit će provokacija za vjernike.

“Početkom 17. st. djelovanje Jozafata Kunceviča izazvalo je bijeg pravoslavnih monaha iz raznih samostana na području današnje Bjelorusije. Zašto onda podizati spomenik na mjestu koje je više od pola tisućljeća u svijetu bilo priznato kao pravoslavni manastir, a kada su monasi bili prisiljeni pobjeći iz takvog manastira, kao što je naš, zbog Kuncevičevih nedjela?“ – ogorčen je pomoćni biskup Bialystoka.

Podsjetimo, grkokatolički biskup Jozafat Kuncevič 1619. godine zatražio je od kralja Sigismunda III. povelju u kojoj je stajalo da sve pravoslavne crkve i samostani Polocke biskupije dolaze pod njegovu kontrolu. Nakon što je primio povelju, Jozafat Kuncevič je odmah poslao okružnicu svim pravoslavnim svećenicima zahtijevajući hitan prijelaz na grkokatolicizam. U slučaju neslaganja, župe su silom predavane grkokatolicima. Nepokornim pravoslavnim svećenicima, pod prijetnjom smrću, zabranjeno je približavanje onim crkvama u kojima su nedugo prije služili. Prestale su pravoslavne službe i javne molitve, novorođenčad nije krštavana, mrtvi nisu pokapani. Ako je tko umro, a da nije prihvatio uniju, noću su ga iznosili izvan gradskih zidina i bacali u gradsku kanalizaciju.

Ranije je SPN izvijestio da, prema riječima biskupa Andreja (Borkovskog), suprasljske vlasti promiču ideju unije.

izvor: //spzh.news/ru/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s