Pravoslavna Crkva pomaže izgradnju katoličkog „Marianuma“ u Beogradu

Marianum, kompleks zgrada uz rimokatoličku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu koji je u izgradnji, zajedno su, u ponedjeljak 20. prosinca, obišli patrijarh Porfirije i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Nakon obilaska katedrale i Marianuma, nadbiskup Hočevar je izrazio zadovoljstvo zbog posjeta Njegove Svetosti kojim se ”ispunjavaju smjernice svima dobro poznatog ekumenskog pravila koje predviđa da se u svakome narodu i svakoj državi većinska Crkva ili većinska vjerska zajednica prva zanima za manjinske zajednice” i zahvalio se poglavaru srpske Crkve zbog uspostavljanja ”prirodnih društvenih i crkvenih relacija”.

Beogradski nadbiskup naglasio je poteškoće s kojima se suočava Katolička Crkva u Srbiji uslijed nedostatka prostora u kojem bi se okupljala djeca na vjeronauku, ali i zbog nedostatka prostora za druge pastoralne aktivnosti: ”Nemamo mjesto gdje možemo okupljati mlade bračne parove, članove župnih, pastoralnih i ekonomskih vijeća, liturgijske suradnike, crkvene zborove, kao i za ostale slične djelatnosti”.

Obraćajući se patrijarhu, kazao je: ”Vi znate da svake godine kada slavimo duhovne vježbe moramo uvijek otići na neko drugo mjesto da bismo svi bili zajedno. Zato nam je krvavo potreban duhovni centar i konak za smještaj svih tih osoba. Tim više, postoji velika potreba obnove ovog centra, jer naša katedralna crkva uveliko služi svim građanima Beograda za najrazličitije koncerte, posebno koncerte na orguljama, jer su naše orgulje poznate po kvaliteti široj regiji”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Radost zbog susreta iskazao je i patrijarh Porfirije i čestitao katoličkim vjernicima u Srbiji nastupajući blagdan Rođenja Kristovog – Božić i Novu godinu: ”S radošću dolazimo u ovaj sveti hram, u hram Presvete Bogorodice, u hram One koja je donijela Krista, koja je temelj svijeta, kozmosa, pa na kraju i Europe, Srbije i Beograda. Dolazim ispunjen radošću zato što se bliži blagdan Rođenja Kristovog po gregorijanskom kalendaru za nekoliko dana, radošću što mogu s ovog mjesta čestitati svim kršćanima pripadnicima Katoličke Crkve, ali i svim drugim kršćanima koji slave Rođenje Kristovo – Božić po gregorijanskom kalendaru. Neka je sretna i blagoslovljena 2022. godina”.

Patrijarh je kazao da problema među ljudima ne bi bilo, kada bismo bili s Kristom u miru, ali i da tada ”nećemo imati sukob s tvorevinom Božjom, nego ćemo od nje uzimati ono što nam ona daruje, a u isto vrijeme ćemo joj uzvraćati, njegovati je, misliti o njoj, zato što znamo da kad joj otimamo, kad god uzimamo od nje, kada vršimo nasilje nad njom, ona će zapamtiti i kad-tad nam uzvratiti. U radosti mira i Rođenja Kristovog želimo biti ljudi po slici i prilici Bogočovjeka Krista, a ne netko tko je jedini u tvorevini Božjoj u disharmoniji”.

Njegova Svetost iskazao je i radost zbog obnove hrama i zgrade i kazao da će Pravoslavna Crkva dati svoj skroman novčani prilog, kao izraz bratske ljubavi i ”osjećaja potrebe da i vjernici Katoličke Crkve imaju sve neophodne uvjete za svoj normalan vjerski život”.

Poglavar Srpske pravoslavne Crkve govorio je i o iskustvu života u Hrvatskoj i o tome koliko mu je u to vrijeme značila podrška braće koja pripadaju većinskoj Crkvi: ”Ja osobno imam to iskustvo, jer sam ranije bio u sredini gdje je Pravoslavna Crkva u manjini i uvijek mi je istinski značila bratska podrška od braće koja su pripadala većinskoj Crkvi. Bez obzira na to što nama drugi čine, mi znamo da je Evanđelje naša mjera, naše mjerilo, da je Krist naša mjera i naš kanon i da je jedino važno da budemo upisani u Njegovu knjigu. Može biti da nam u nekim trenucima pojedini list našeg hoda neće baš biti ugodan i da će netko možda crnim slovima upisati svoju ocjenu o nama na tom listu. Najvažnije od svega je da čitava knjiga na kraju našega života, kad dođemo pred lice Božje, bude na grudima našega Gospodina”.

Patrijarh se kritički osvrnuo na eliminaciju točaka iz Ustava Europe koje se tiču kršćanstva kao izvora europske civilizacije: ”U vremenima kada u Europi, koja ne bi bila onakva da nije bilo kršćanstva, da nije bilo Crkve Kristove, u Europi koja ne bi imala civilizaciju kakvu ima bez Evanđelja, bez Krista, mi smo u toj Europi suočeni s činjenicom da su mnoge važne točke Ustava Europe i zakona Europe, a koje su vezane za izvore civilizacije, za kršćanstvo, eliminirane, a sada se čak i dovodi u pitanje i sam spomen blagdana Rođenja Sina Božjeg, koji je došao radi nas, radi čitavog svijeta, pa i radi Europe. Pitamo se, smijemo li spominjati blagdan Rođenja Kristovog, spominjati Božić”, kazao je patrijarh Porfirije.

izvor: mitropolija-zagrebacka.org

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s