Patrijarh jeruzalemski: Žele protjerati kršćane iz Jeruzalema i drugih dijelova Svete zemlje

Njegovo blaženstvo patrijarh jeruzalemski i cijele Palestine Teofil III. govorio je o teškoćama s kojima se trenutno suočavaju kršćani u Jeruzalemu na sastanku s kraljem Jordana Abdulahom II., koji je upriličen 21. prosinca 2021. godine u palači Al-Huseinija. Prema ustaljenoj tradiciji, u danima koji prethode Božiću, jordanski kralj organizira događaj na koji su pozvani poglavari i predstavnici kršćanskih Crkava Svete zemlje.

U svom govoru na svečanom događaju poglavar Jeruzalemske pravoslavne Crkve je istaknuo potrebu da se svijetu kaže koje opasnosti prijete kršćanima i muslimanima, a nastale su kao rezultat ambicija radikalnih judaističkih grupa, uslijed odsutnosti ozbiljnog odnosa lokalnih jeruzalemskih vlasti prema zaštiti ovih svetih mjesta.

On je također spomenuo da se odnedavno povećao broj napada na kršćane i muslimane koji žive u Jeruzalemu i u njegovom predgrađu.

„Kršćani su postali mete napada radikalnih cionističkih grupa, koji se stalno ponavljaju, posebno u Svetom gradu“, rekao je Njegovo blaženstvo. „Od 2012. godine počinjeno je bezbroj zločina, uključujući fizičke i verbalne napade na svećenike i druge klerike. Napadali su hramove, sustavno skrnavili sveta mjesta. A sve se to odvijalo uz stalno zastrašivanje kršćanskog stanovništva, koje sve što želi jest da živi normalnim životom, kad mu je već Bog dao to pravo.“

Poglavar Jeruzalemske pravoslavne Crkve izrazio je uvjerenje da su ovakve akcije radikalnih grupa diktirane željom da se kršćani protjeraju iz Jeruzalema i drugih dijelova Svete zemlje.

Kako je istaknuo Njegovo blaženstvo patrijarh Teofil, patrijarsi i poglavari Crkava u Jeruzalemu odlučili su provesti međunarodnu informativnu kampanju s ciljem da informiraju javnost o narušavanju kršćanske prisutnosti u Svetom gradu i njegovom predgrađu, o napadima radikalnih judaističkih grupa na kršćane u Jeruzalemu, posebno kod Jafskih vrata na trgu Omar ibn el-Hatab, koji se nalazi na hodočasničkoj stazi do Hrama Groba Gospodnjeg i drugih crkava i samostana, kao i o pokušajima radikala da naruše kulturno-povijesni identitet područja New Gate.

„U ove božićne dane dižemo svoj glas kako bismo potvrdili da Sveta zemlja nije samo zemlja Kristovog rođenja, već i zemlja odakle se kršćanstvo proširilo po cijelom svijetu“, naglasio je Njegovo blaženstvo. „Cijeli kršćanski svijet je odgovoran za to da kršćani nastave živjeti u Svetoj zemlji i na Istoku u cjelini. Stoga radimo zajedno na realiziranju projekata održivog razvoja kojima se čuvaju duboki korijeni kršćanske prisutnosti u Jeruzalemu.“

„Vaše veličanstvo, Božić je blagdan utjelovljenja ljubavi, koja se ne manifestira u riječima, već u djelima. Što se tiče kršćanskih svetinja, nećemo zaboraviti što ste učinili za restauraciju Kuvuklije u Hramu Groba Gospodnjeg i hramu Uzašašća“, rekao je poglavar Jeruzalemske pravoslavne Crkve obraćajući se jordanskom kralju, istaknuvši da to „ukazuje na karakter arapskih muslimana-hašimita, koji prihvaćaju druge i veoma cijene kršćanske svetinje, a također i prisutnost kršćana i njihovu povijesnu ulogu u Jeruzalemu i na Istoku kao neodvojivi dio povijesti, kao sadašnjost i budućnost ove regije.“

izvor: Sektor za informiranje OVCP-a RPC/mitropolija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s