Što se dogodilo s Lazarom poslije njegovog uskrsnuća?

Kada htjedoše odvaliti grobni kamen, Marta reče: „Gospodine, već zaudara, jer je četiri dana u grobu.“ A Gospodin Isus Krist, pomolivši se, zaplaka nad Lazarom, pa zavika gromkim glasom: „Lazare, iziđi napolje!“ I odmah iziđe umrli, i kada ga razvezaše od grobnih povoja, on pođe svome domu.

Evanđeoska priča o Četverodnevnom Lazaru je dobro poznata svakom kršćaninu. Podsjetimo se samo zašto se zove Četverodnevni. Poslije Lazareve smrti, Isus Krist dolazi u Betaniju tek četvrtog dana. Izostavljajući sve pojedinosti, vrijedi primijetiti da je, prema vjerovanju starih Židova, duša tri dana prisutna s tijelom, pokušavajući ponovno ući u njega, ali onda zauvijek odlazi od njega. Spominjanje četvrtog dana u ovom kontekstu ima za cilj da naglasi da je Lazareva smrt bila konačna i neopoziva.

Nakon što je Gospodin uskrisio Lazara, „mnogi od Židova koji bijahu došli Mariji, vidjevši što učini Isus, povjerovaše u njega.“ (Iv 11, 45). Poslije ovog događaja, jedini spomen Lazara u Svetom pismu je njegov boravak za stolom s Kristom šest dana prije Uskrsa. Za potonje događaje saznajemo iz Predaje Crkve.

O pravednom Lazaru ima vrlo malo podataka, a u njima ima mnogo proturječnosti. Čak i evanđelist Ivan piše o samom čudu Lazarevog uskrsnuća. Lazar se nije spominjao u pisanoj formi zbog straha da ga Židovi ne ubiju, jer, kako kaže Ivan apostol: „A veliki svećenici se dogovoriše da i Lazara ubiju“ (Iv 12, 10).

Poslije uskrsnuća, Lazar je živio još trideset godina, od kojih je osamnaest bio biskup na Cipru, tako da je umro 63. godine po Kristu. Prvi podatak o tome nalazi se u govoru Ivana Eubejskog. Lazara su za biskupa zaredili apostoli Pavao i Barnaba, koji su propovijedali na Cipru; neki izvori spominju da je ređenje izvršio apostol Petar.

Poslije svog uskrsnuća Lazar nije ostavio nikakva pisana djela, o njemu su ostale samo poluapokrifne predaje. Lazar, koji je vidio paklene muke, osjetio je gorčinu u ustima i nije mogao ništa jesti, a da se prethodno ne zasladi. Sv. Damaskin Studit piše da Lazar nikada nije ispričao što je vidio u paklu i nikada se nije smijao. Samo jednom, kada je vidio kako je jedna osoba ukrala zemljanu posudu, gorko se osmjehnuo i rekao: „Glina krade glinu“, o čemu je pisao i crkveni povjesničar Nikifor Kalist Ksantopulo.

Pored toga, Lazar se vezuje i za legendu o nastanku Slanog jezera kod Kitija. Jedna od verzija ove legende je sljedeća: kada se, kao biskup, obratio jednoj bogatoj ženi s molbom da podijeli dio žetve za potrebe siročadi, ona mu je odgovorila da su njena polja prestala davati. Lazar se samo osmjehnuo zbog ludosti pohlepe. Okrenuvši se prema svojim vinogradima, žena je odjednom vidjela da se na njihovom mjestu nalazi slano jezero. Ovo slano jezero je opstalo do danas, zove se „Lazarev osmjeh“.

Jedna od najvažnijih legendi o pravednom Lazaru je posjet Presvete Bogorodice kod njega na Cipru. Priča se da je Lazar, želeći vidjeti Djevu Mariju, poslao lađu po Nju. Presveta Bogorodica i apostol Ivan, koji ju je pratio, po Lazarevoj molbi krenuše na put k njemu. Najprije je njihov brod oluja odnijela do Atosa, ali su onda sigurno stigli do Cipra. Presveta Bogorodica je poklonila Lazaru biskupsko odijelo koje je ona sašila.

Poslije smrti, biskupa Lazara su mještani sahranili u Kitiju, u mramornom relikvijaru, na kome je bio natpis: „Lazar Četverodnevni, prijatelj Kristov“. Spominje se da su se čuda i iscjeljenja pored Lazarevih moćiju događala svakodnevno.

Crkva sv. Lazara na Cipru

U 5. st. na mjestu njegovog sahranjivanja podignut je veliki hram, gdje je uređen silazak do Lazarevog groba. Tijekom arapskih napada, hram je uništen, mještani su na njegovom mjestu podigli malu kapelu. Dio Lazarevih moćiju prenesen je u Carigrad i spominje se da su tamo bile uzidane u oltarski zid hrama. Mnogi hodočasnici i očevici tih događaja pisali su o čudima koja su se događala u blizini moćiju pravednog Lazara. Njegove časne moći i danas tu prebivaju, šireći neki neiskazivi miomiris.

Moći sv. Lazara na Cipru

Kao što je i sv. Lazar riječju Kristovom ustao i ponovo oživio, tako će i svatko, iako je umro, uskrsnuti o posljednjoj trubi, i živjet će vječno – kaže se u Sinaksaru u subotu Lazarevu (subota uči Cvjetnice). Molitvama prijatelja tvoga Lazara, Kriste Bože, pomiluj nas!

prijateljboziji.com

Jedna misao o “Što se dogodilo s Lazarom poslije njegovog uskrsnuća?

Komentiraj