Odgovor na vječitu optužbu – pravoslavni se klanjaju ikonama = idolima?

Sv. Grgur Omiritski odgovara na optužbe židovskog književnika Ervana da se pravoslavni kršćani klanjaju ikonama kao idolima. Kao što vidimo, ništa originalno subotari ili ‘Jehovini svjedoci’ ne ponavljaju kada nas tobože poučavaju u zakonu Božjem. Među mnogim drugim svecima i sv. Grgur daje odgovor isključivo utemeljen na Svetom Pismu Starog Zavjeta:

„Kada tijekom prepirke Ervan počne prekoravati kršćane što se klanjaju svetim ikonama i stade svete ikone nazivati idolima, a one koji im se klanjaju idolopoklonicima i protivnicima Božjeg zakona, i govoraše da je Bog zapovjedio ne izrađivati „likove rezane niti kakve slike“, tada ga biskup upita:

„Kada u dane Noe bi potop, na koji se način on spasi? – Ervan odgovori: Spasi se korabljom, načinjenom od drveta. – Nadbiskup uzvrati pitanjem: Je li mogao Bog bez korablje spasiti Nou od potopa, ili nije mogao, kako ti misliš? – Ervan odgovori: Mislim da je mogao, jer je rečeno da je Bogu sve moguće. – Nadbiskup na to reče: Ako je Bog mogao to, zašto je onda zahtijevao korablju da bi spasio pravednika? Ne slijedi li iz toga zaključak, da je Noa trebao za spasenje svoje zahvaliti korablji, a ne Bogu? – Ne, nipošto! -odgovori Ervan; hvalu treba uznositi Gospodinu a ne mrtvoj stvari. – Nadbiskup onda reče: Ipak ti priznaješ da je Bog pomoću mrtve stvari, korablje, spasio Nou. Tako i nas Bog spašava preko ovih vidljivih ikona, jer one, iako su bez daha, ipak su određene za Naše spasenje. Gledajući na ikone, mi se umom uznosimo k Praliku i zapaljujemo u sebi želju za Bogom i bogougodnu revnost; a slikamo mi ne idole, nego Gospodina našeg Isusa Krista, i to po Njegovoj ljudskoj naravi, a ne po božanskoj koja je neopisiva i neuobličljiva. I kao što Noa zbog spasenja svog u korablji zahvali Bogu načinivši žrtvenik, tako i mi zahvaljujemo Kristu Bogu slikajući lik Njegov, ikonu Njegovu, jer se mi Njegovim tjelesnim planom spasenja izbavismo mislenoga potopa; i Njegovu ljudsku narav mi smatramo drugom korabljom, kojom On ponese grijehe naše, i oboživši nas Svojim Božanstvom uznese nas na nebo. Njega, koji bijaše vidljiv za tjelesne oči, mi slikamo bojama, predstavljajući prečisto obličje Njegove ljudske naravi, i pod vidom tjelesnog obličja Njegovog mi se ujedno klanjamo i Božanstvu Njegovom, i poštujemo u Njemu doličnim klanjanjem podjednako Oca i Duha Svetoga.

Međutim Ervan, huleći i nadalje na svete ikone, govoraše: Čudim se vašim kršćanskim basnama koje kažu da Bog daje Svoju milost ikonama, naslikanim na zidovima i daskama, koje nikada hodile nisu niti govorile. – Opovrgavajući to tvrđenje, nadbiskup upita: Reci mi, Ervane, zašto Bog dade plaštu Ilijinom Svoju milost koju ne dade Elizeju, i pretpostavi mrtvi plašt živome proroku? To bi zato što prorok sam ne mogaše prijeći Jordan, nego vodu njegovu razdijeli plaštom i prijeđe po suhu; i tako, čudo koje ne mogaše učiniti Elizej, učini mrtvi plašt. Isto tako, i Mojsiju koji činjaše čudesa u Egiptu, zašto Bog ne darova njemu, već štapu njegovom čudotvornu silu, te on štapom pretvori vodu u krv, razdvoji more, i izvrši druga strašna i slavna čudesa? Osim toga, Šator, Kovčeg saveza, zlatna posuda s manom, ploče, štap Aronov, žrtvenik, kadionica i svijećnjak; sve te stvari ne imahu li veliku milost Božju, iako bijahu mrtve, načinjene rukama ljudskim od vidljive i opipljive građe? Međutim one bijahu obasjavane slavom Božjom, ispunjavane i okružavane oblakom, i nedostupne nikome osim svećenicima i levitima, i nitko ih nije smio dodirnuti, pošto one bijahu božanske i svete. A kad je tako bilo u Starom Zavjetu, zašto se onda čuditi u Novom Zavjetu milosti koja se daje svetim ikonama?“

izvor: Tvrđava Istine

Jedna misao o “Odgovor na vječitu optužbu – pravoslavni se klanjaju ikonama = idolima?

  1. Ikone su postojale i u starozavjetnom periodu. Likovi andjela na Šatoru sastanka i na zidovima Solomonovog hrama.
    Takodje i statue/kipovi u Hramu i na Kovčegu zavjeta.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s