Sveti sinod Ruske pravoslavne Crkve izrazio podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi

Dana 29. svibnja 2022. godine u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, pod predsjedanjem Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Kirila, održan je sastanak Svetog Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve.

Članovi Sinoda razmatrali su Sabor Ukrajinske pravoslavne Crkve koji se održao 27. svibnja 2022. u Kijevu. Kako je navedeno u službenom listu Sinoda br. 56, Sabor je „donio dopune i izmjene Ustava o upravljanju Ukrajinske pravoslavne Crkve“, kao i „niz drugih odluka u vezi s nastavkom neprijateljstava u Ukrajini, povećanim pritiskom na Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu, i stalnom pljenidbom njezinih crkava, brojnim činovima diskriminacije i kršenja prava njezinih vjernika“.

Nakon rasprave, članovi Svetog Sinoda odlučili su:

1. Izraziti svu moguću potporu i razumijevanje biskupima, svećenicima, monasima i vjernicima Ukrajinske pravoslavne Crkve, koja je podvrgnuta neviđenom pritisku predstavnika raskolničkih struktura, lokalnih vlasti, medija, ekstremističkih organizacija i nacionalistički orijentiranog dijela javnosti.

2. Pozvati puninu Ruske pravoslavne Crkve na usrdne molitve za jačanje snage naše braće u Ukrajini, da im udijeli hrabrost i Božju pomoć u svakodnevnom podvigu kršćanskog svjedočenja.

3. Navesti da je status Ukrajinske pravoslavne Crkve određen Poveljom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cijele Rusije Aleksija II. od 27. listopada 1990. godine.

4. Napomenuti da je potrebno na propisan način proučiti izmjene i dopune Ustava o upravi Ukrajinske pravoslavne Crkve koje je usvojio Sabor Ukrajinske pravoslavne Crkve, radi njihove usklađenosti s prethodno navedenom Poveljom i Ustavom Ruske pravoslavne Crkve, prema kojima se takve izmjene i dopune moraju podnijeti na odobrenje Patrijarhu moskovskom i cijele Rusije.

5. Naglasiti da je Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, duboko suosjećajući sa svima pogođenima nevoljama, više puta pozivao da se učini sve što je moguće kako bi se izbjegle žrtve među civilima, te da se svi članovi Ruske pravoslavne Crkve isključivo mole za što bržu obnovu mira i pružaju svu moguću pomoć svim pogođenima, uključujući izbjeglice, ljude koji su ostali bez domova i sredstava za život.

6. Izraziti žaljenje zbog činjenice da se u nizu biskupija Ukrajinske pravoslavne Crkve prekida spominjanje na Liturgiji Patrijarha moskovskog i cijele Rusije, što je već dovelo do podjela unutar Ukrajinske pravoslavne Crkve i što je u suprotnosti s 15. kanonom trulskog Sabora.

7. Posvjedočiti da se cijela Ruska pravoslavna Crkva moli za očuvanje crkvenog jedinstva i za brzi prestanak krvoprolića.

izvor: https://pravlife.org/ru/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s