Čovjek, lav, vol i orao – kakve to veze ima s Evanđeljem?

U hramovima ili na ikonama apostola koji su pisali Evanđelja mogu se vidjeti i određeni simboli. Što oni znače, koji pripada kome? Je li u pitanju neki običaj ili itekako postoji smisao u tome? Što znače simboli čovjeka, orla, vola i lava? Pročitajte objašnjenje blaženog Jeronima Stridonskog:

„Usred toga nešto kao četiri bića, obličjem slična čovjeku…I u sva četiri bijaše lice čovječje; u sva četiri zdesna lice lavlje; u sva četiri slijeva lice volujsko; i lice orlovsko u sva četiri.“ (Ez 1, 5. 10)

Prvo lice označava evanđelista Mateja, koji je počeo pisati o Gospodinu kao o čovjeku: „Rodoslovlje Isusa Krista, Sina Davidova, Sina Abrahamova“ (Mt 1, 1). Drugo lice označava Marka u čijem Evanđelju se čuje kao glas lava koji riče u pustinji: „Glas vapijućeg u pustinji: pripremite put Gospodnji, poravnite staze Njegove.“ Treće lice, vola, predstavlja Luku koji počinje svoju povijest sa svećenikom Zaharijom[1]. Četvrto lice se odnosi na evanđelista Ivana koji, uzevši krila orla, stremi u visinu, rasuđujući o Riječi Božjoj[2]… I preostali dio viđenja koje je imao Ezekiel odgovara istom značenju…

Zato i Ivanovo Otkrivenje nakon predstavljanja dvadeset četiri starješine koji su se, držeći u rukama citre i kadionice, klanjali Janjetu Božjem, dodaje još i munje i gromove i glasove i kristalno more i četiri živa bića puna očiju: „prvo biće slično lavu, drugo biće slično juncu, treće biće s licem kao čovječjim, četvrto biće slično letećem orlu. Ta su četiri bića – u svakoga po šest krila – sve naokolo i iznutra puna očiju. Bez predaha dan i noć govore: »Svet! Svet! Svet Gospodin, Bog, Svevladar, Onaj koji bijaše i koji jest i koji dolazi!« (Otk 4, 7-8).

Iz svega ovoga se vrlo jasno vidi da treba primati samo četiri Evanđelja, a sve apokrifne izmišljotine treba prije ostaviti mrtvim hereticima, nego živoj djeci Crkve.“


[1] Volovi su spadali u žrtvene životinje u starozavjetnom hramu.

[2] Misli se na Krista.

(izvor: https://tvrdjavaistine.wordpress.com/2021/04/18/covek-lav-vo-orao-kakve-sve-to-veze-ima-sa-jevandjeljem/ )

Komentiraj