Iz života Svetog Vladike Nikolaja: Iz logora Dachau

Kakav je bio odnos nacista prema SPC, govori podatak da je i sam srpski patrijarh, zajedno sa sv. Nikolajem Velimirovićem, završio u nacističkom logoru. Kako im je tamo bilo, pokazuje i ova anegdota:

U logoru Dachau jednoga dana, patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj, nosili su na podužoj motki, zatvorsku kantu punu ljudskog izmeta, da je isprazne. Patrijarh, budući snažniji, primicao je kantu bliže sebi, pošto je vladika bio boležljiv i iznemogao.
Tako, noseći preko zatvorskog kruga, Nikolaj posrne i padne na koljena, kanta udari o zemlju, pljuskajući se. Nijemci, koji su se zadesili u krugu, smijali su se govoreći:” Vidite, vidite što rade srpski popovi”. Časnik Nijemac, koji ih je pratio, opominjao je bičem i ironično zapitao – Kako vam je? Patrijarh se unese u lice Nijemcu, govoreći: “Slijepče, zar ne vidiš da ste propali!” Nijemac stavi ruku na pištolj i zapita vladiku: “Što kaže ovaj?” Nikolaj, kao iz rukava, reče: “Dobro nam je, samo se čudi, vama kulturnima, da ste nas stare odredili na ovakav posao”. Nijemcu se to svidi i od tada više nisu nosili kantu. – Da sam preveo točno patrijarhove riječi, bili bismo obojica ubijeni, jer u Dachau je čovjek bio mnogo jeftiniji od revolverskog metka – kazao je vladika.

(Lelić, 1997)

Jedna misao o “Iz života Svetog Vladike Nikolaja: Iz logora Dachau

Komentiraj