Stradanje o. Kiprijana (Relića), bivšeg rimokatoličkog bogoslova i svećenika SPC

Rođen je u Zadru 2. veljače 1904. godine u rimokatoličkoj obitelji. Poslije završetka rimokatoličke bogoslovije prešao je u pravoslavnu vjeru i došao je u pravoslavni samostan Fenek u Srijemu, gdje je zamonašen. Za jerođakona (monah-đakon) je zaređen 1929. godine, a za jeromonaha (monah-svećenik) 7. prosinca 1931. godine. Od 1935. do 1940. godine služio je na pravoslavnoj župi u Mikluševcima, kada prelazi u Veru (kod Vukovara).

Otac Kiprijan je za vrijeme postajanja ustaške NDH i nasilnog prekrštavanja Srba ustao u obranu pravoslavnih vjernika bodreći ih da ne napuštaju Sveto Pravoslavlje. Ustaške vlasti su mu nudile da se vrati rimokatoličkoj vjeri i obećavali su mu položaj, ali on je sve to energično odbio.

Uhićen je u rujnu 1941. godine. Odmah je otpremljen je u Jasenovac. Kada su ga doveli u jasenovački logor, upravnik logora, izvjesni Marjanović, je uzviknuo: “Njega mi odjelite, on je moj”.

Otac Kiprijan i Marjanović su bili školski drugovi, ali mu Marjanović nije mogao oprostiti napuštanje katoličke vjere.

Dana 22. studenog 1941. godine iz logora su pobjegla dva zatvorenika, a za odmazdu je trebalo biti strijeljano 60 Srba. U odabranoj grupi je bio i otac Kiprijan. Odveli su ih u logorsku ciglanu i tu ih sve pobili: neke metkom, a neke željeznim polugama. Potom su ih sve pobacali u peć i spalili.

izvor: https://www.rastko.rs/istorija/dzomic-uzlocini/uzlocini-svestenstvo.html#sv145

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s