Prema znanstvenim studijama od pričesti nema zaraze

Znanost se slaže s Crkvom: sv. Pričest ne širi bolest. Nijedan dokumentirani prijenos zarazne bolesti nikada nije pripisan upotrebi zajedničke čaše za pričest. U studiji CDC- u (Centers for Disease Control and Prevention) pod nazivom: “Rizik od prenošenja zarazne bolesti sa zajedničke čaše”, rezultati istraživanja daju jasan zaključak: „Nijedna dokumentirana transmisija zarazne bolesti nikada nije pripisana korištenju zajedničkog pričesnog kaleža“.

***

Tijekom 2000 godina, tijekom mnogih vremena rasprostranjenih bolesti, kuge, pa čak i „crne smrti“, svećenici su vjerno pričešćivali milijune kršćana širom svijeta. I ne postoji dokumentirani slučaj da je sv. Pričest izazvala širenje bolesti. Za one koji vjeruju u Krista, razlozi su očigledni. Ali samo radi diskusije, što znanstvenici imaju reći o ovome? Može li znanost objasniti razloge?

Američki časopis za kontrolu infekcija objavljuje rezultate brojnih znanstvenih studija koje se bave ključnim pitanjima kontrole infekcija i epidemiologije, te koje pokrivaju kliničke teme, kao i originalna istraživanja.

U studiji pod nazivom: “Rizik od prenošenja zarazne bolesti sa zajedničke čaše”, rezultati istraživanja daju jasan zaključak: „Nijedna dokumentirana transmisija zarazne bolesti nikada nije pripisana korištenju zajedničkog pričesnog kaleža“.

Prema samom CDC- u (Centers for Disease Control and Prevention), „rizik je toliko nizak da se ne može otkriti“.

Za one koji vjeruju u Krista, ništa od ovoga nije iznenađenje. Pravoslavni kršćani vjeruju da je sv. Pričest doslovce čudesna. Prema pravoslavnom kršćanskom učenju, Bog mijenja kruh i vino, tako da zaista postaju Tijelo i Krv Kristova.

Kao što je sam Isus rekao: „Tko jede moje tijelo i pije moju krv – ostaje u meni i ja u njemu… To je kruh koji je sišao s neba. Ne kao što su očevi jeli i umrli; tko jede ovaj kruh, živjet će dovijeka“ (Iv 6, 53-58).

Naravno, Njegova izjava – iako istinita – ne može se proučavati u znanstvenom laboratoriju. Recenzenti znanstvenih časopisa uglavnom ne objavljuju studije koje uključuju natprirodne događaje. Dakle, ako su znanstvenici željeli proučiti vjerojatnost zaraze bolešću preko sv. Pričesti, kakav pristup bi mogli imati?

Anne LaGrange Loving je mikrobiologinja iz New Jerseya koja je provela studije na ovu temu. Kao iskusna profesionalka u svojem području i sveučilišna profesorica, dospjela je i na naslovnice nacionalnog tiska. Rezultati njenog istraživanja na temu postoji li rizik od širenja bolesti preko sv. Pričesti pokazali su da takva opasnost ne postoji.

Sa znanstvene točke gledišta, ona je rekla da „ljudi koji se pričešćuju ne obolijevaju češće od drugih“. Upitana zašto je provela ova znanstvena istraživanja, ona je rekla:

„Ja sam mikrobiolog i idem u crkvu. Bila sam zabrinuta zbog onoga što se događa tijekom pričešćivanja.“

Željela je znati jesu li neke bolesti izazvane pričešću. Proučavala je 681 osobu u New Jerseyu tijekom razdoblja od 10 tjedana i nije pronašla nikakvu razliku u stopama bolesti između onih koji su redovno posjećivali crkvu i pričešćivali se, onih koji su samo dolazili u crkvu, a nisu se pričestili, i onih koji nikada nisu bili u crkvi.

izvor: russian-faith.com/prijateljboziji.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s