Sveti Vladika Nikolaj: Težaku Predragu A.: O Tri straha demonska

Pročitao si negdje priču iz života sv. Ivana Vostrskog. Jednom kad je ovaj blaženi Ivan stajao na molitvi otvori mu se duhovni vid, i on ugleda demone. Niti su se smeli približiti čovjeku Božjem niti su se htjeli daleko od njega udaljiti. Vidjevši ih obuzete strahom upita ih Ivan, čega se oni najviše plaše?

Odgovore demoni: tri stvari, onoga što vi kršćani nosite o vratu, onoga čime se mijete u Crkvi, i onoga što jedete u Crkvi. – Opet upita čovjek Božji: a od ovoga troga čega se najviše plašite? Odgovore mu građani pakla: onoga što jedete u Crkvi.

Zar ti ovo nije jasno? Ono što kršćani nose o vratu jest križ. Ono čime se krštavaju ili škrope u Crkvi jest posvećena voda. A ono što jedu u Crkvi jest sv. Pričest. Križ je znamenje pobjede kroz stradanje iz ljubavi. Posvećena voda čisti i označava čistoću duhovnu i tjelesnu. Pričest je nebeska trpeza, na kojoj se predlaže duši za hranu tijelo i krv Božja. Zar je, dakle, čudo, što paklene sile drhte od ovoga troga? One došaptavaju ljudima sasvim suprotne savjete, i to:

1) da pošto poto izbjegavaju svako stradanje, čime hoće iz srca ljudskih iskorijeniti ljubav i čovjekoljublje;

2) da žive u nečistoći grešnoj, čime žele učiniti ljude svojim podanicima i bliskim srodnicima i udaljiti ih od prečistog Boga; i

3) da more i umore dušu svoju glađu ne dajući joj nikakvu božansku hranu – za kojom duša po prirodi čezne – nego da se hrane samo zemaljskom hranom kao životinje. A pričesti se najviše boje pakleni duhovi zbog toga što je ono kruna čovjekovog uzvišenja do Boga i sjedinjenja s Bogom.

Od Boga ti blagoslov i mir.

 Izvor: Sveti Vladika Nikolaj, Misionarska pisma, 157. pismo

Jedna misao o “Sveti Vladika Nikolaj: Težaku Predragu A.: O Tri straha demonska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s