Varšava: posvećena crkva sv. Sofije – prvi pravoslavni hram nakon jednog stoljeća

“Dan 14. svibanj 2023. bit će zlatnim slovima ispisan na stranicama povijesti Pravoslavne Crkve u Poljskoj i naše domovine”, priopćava Poljska pravoslavna Crkva. „Poslije više od deset godina teških poduhvata usmjerenih dobivanju dozvole za podizanje pravoslavne crkve u Varšavi, i manje od osam godina nakon blagoslova kamena temeljca, zahvaljujući blagodatnoj pomoći Stvoritelja, kao i mnogim titanskim naporima Njegovog Blaženstva mitropolita Save, proslavljena je posveta katedrale sv. Sofije u Varšavi“. Nova katedrala, projektirana po ugledu na znamenitu crkvu sv. Sofije – Božanske premudrosti u Carigradu, prva je pravoslavna crkva koja je podignuta u Varšavi poslije jednog stoljeća. A u skladu s odlukom Arhijerejskog sabora Poljske pravoslavne Crkve, posvetom katedrale svečano otpočinje proslava 100. godišnjice autokefalnosti poljske Crkve.

Posveta se poklapa i s 25-godišnjicom stupanja na poglavarski prijestol mitropolita Save.

„U srcu Europe, u hramu sv. Sofije zvone zvona i služi se pravoslavna Liturgija u slavu Uskrslog Gospodina.

Crkva je nastala u spomen i počast žrtvama deportacije, logora, operacije Visla, rušenja pravoslavnih crkava u regijama Helma i Podlasja, rujanske kampanje, Varšavskog ustanka, kao i djece u pravoslavnom sirotištu u varšavskoj četvrti Vola ubijene 1944. godine. „Na taj način će zidovi ove crkve zauvijek svjedočiti o našim precima, koji su često prolijevali krv svoju za vjernost Pravoslavlju i ljubav prema rodnom kraju“, piše Crkva.

Čin posvete je odslužio poglavar poljske Crkve mitropolit Sava zajedno sa svim biskupima poljske Crkve i svećenstvom iz cijele zemlje. Došlo je toliko hodočasnika da ih crkva nije mogla sve primiti.

Moći Nevine betlehemske djece i Djeteta-mučenika Gabrijela Bjalistočkog nošene su u procesiji oko crkve.

U svojoj propovijedi poslije pročitanog evanđeoskog odlomka arhiepiskop vroclavski i ščečinski Georgije označio je ovaj dan trijumfom mučeničkog puta Pravoslavlja u Poljskoj, koja je izgubila oko 200 crkava, ali se danas oporavlja zahvaljujući naporima mitropolita Save.

Sa svoje strane, na kraju službe je mitropolit Sava izrazio svoju zahvalnost:

„U svoje ime i u ime svih koji su pridružili molitvi, zahvaljujem Bogu na 85-godišnjicu mog ovozemaljskog puta, punog mnogih izazova, i na 25 godina služenja kao poglavara pravoslavne Crkve u Poljskoj. Danas zahvaljujem Bogu na svemu i danas je za mene radostan dan usred ovih izazova.“

U ime Arhijerejskog sabora arhiepiskop lublinski i helmski Avelj uručio je Njegovom Blaženstvu komplet liturgijskog ruha i album posvećen njegovom arhipastirskom služenju.

izvor: pouke.org

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s