Poglavar ukrajinskih grkokatolika: Univerzalno jedinstvo se mora ostvariti u Ukrajini

Ukrajinski grkokatolici smatraju Carigradsku patrijaršiju svojom Majkom Crkvom, ali istodobno žive, prema Ševčuku, u punom zajedništvu s papom.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je 5. veljače 2023. da se u Ukrajini treba ostvariti jedinstvo pravoslavnih i katolika, prenosi stranica UGKC.

Prema Ševčuku, UGKC je “najveća istočna katolička Crkva na svijetu”, koja čuva “liturgijsku, duhovnu i kanonsku baštinu bizantske Crkve”.

Ukrajinski grkokatolici, kaže Ševčuk, “smatraju Crkvu Carigradskog patrijarhata svojom majkom, jer nam je radosna vijest svetog Evanđelja stigla iz Carigrada”.

Međutim, istaknuo je poglavar grkokatolika, UGKC “živi u punom i vidljivom zajedništvu s nasljednikom apostola Petra, rimskim papom”.

“Kao Crkva kijevske tradicije, mi živimo i svjedočimo stanje Crkve u našim krajevima, u kojima je živjela prije podjele, prije raskola između Rima i Carigrada”, rekao je Ševčuk.

Naglasio je da je “ova tisućljetna tradicija našeg sjećanja i borbe za jedinstvo među kršćanima” ono što ukrajinski grkokatolici danas žele utjeloviti.

„Papa, nasljednik apostola Petra, služitelj je sveopćeg jedinstva Crkve Kristove, njezino vidljivo središte, glas koji poziva da svi budemo jedno, kako nam je Gospodin zapovjedio… Kako mjesna Crkva ukrajinskog naroda, želimo plodove potrage za sveopćim jedinstvom predstaviti u kršćanskom crkvenom kontekstu Ukrajine“, sažeo je Ševčuk.

Ranije je SPN pisao da je teolog od Carigrada osnovane „Pravoslavne Crkve Ukrajine“ rekao kada će se njegova struktura spojiti s UGKC.

izvor: spzh.news/ru

Jedna misao o “Poglavar ukrajinskih grkokatolika: Univerzalno jedinstvo se mora ostvariti u Ukrajini

  1. Zato rusko oružije mora pobediti u ovom ratu, ovo nije samo rat dve zemlje, ovo je verski rat, rat za očuvanje pravoslavlja protiv izdajnika istog, protiv onih čiji su pradedovi izdali veru, priznali papu i sačuvali obred i onih koji u okviru crkve čine neprihvatljive poteze.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s