Može li se bogojavljenjska voda pokvariti?

U Pravoslavnoj Crkvi svatko zna da se sveta voda posvećena na Bogojavljenje ne kvari, nego da može godinama stajati čista, pitka i ljekovita. Redovito je to tako. Međutim, postoje neke izvanredne situacije, kada se voda ipak pokvari. O jednoj takvoj situaciji govori poznati duhovnik o. Predrag Popović:

“Naravno da se bogojavljenska vodica može pokvariti – ne ovako kao kada bi uzeli bocu obične vode i stavili pored bogojavljenske (kad biste u bocu obične vode stavili bosiljak, to bi Vam se usmrdjelo…) – bogojavljenska se toči čista, u čistu bocu, i ne dodaje se i ne stavlja se u tu bocu ništa, znači ne ubacuje se bosiljak, ne ubacuju se svjećice, ne ubacuju se novčići (!) itd. – nego se drži tako.

…Ljudi koji mi se javljaju da imaju snove koji nisu dobri, ja im kažem: ‘Uzmete jednu malu bočicu bogojavljenjske vodice, stavite pored kreveta na ormarić… samo da ne bude na direktnom suncu…i pratite: i ako se voda brzo ubuđa (tj. uhvati se nešto kao plijesan, nečistoća po njoj, op.orth.) – znači da tu postoji neka prisutnost nečastivih sila…i onda je voda ‘to’ uzela u sebe (zbog toga se pokvarila)!

I onda, naravno, pozovemo svećenika da blagoslovi stan itd., mi se pričešćujemo, kadimo kuću…

…Kaže mi jedna žena da se u njenoj kući vodica već drugu godinu usmrdi… To je voda koju je cijelo selo uzimalo od mene i nikome se nije usmrdjela osim njima.

Ja joj kažem: ‘To nije dobar znak. Nije dobar pokazatelj, nešto se tu događa. Ja Vas molim da svi sad lijepo ispostite i da dođete kod mene da se pričestite svi, što prije. Da mi vidimo: to nas nešto sigurno Bog upozorava da nešto nije kako treba.’

Dođu oni, pričeste se… ali situacija i dalje ista!

Ja sam poslije otišao iz tog sela, otišao na drugu župu, bio ovdje na Liturgiji i tu došla neka žena da joj se čita molitva i ja sačekam tu poslije i pitam, reko’: ‘Pa što se događa s djetetom?’ – Pa kao budi se noću, ima neke strahove, ovamo-tamo …rekoh, ja pitam nju: ‘Pa dobro, kod koliko ste „baba“ vodili dijete?’ – jer ako je pitam ‘jel išla kod vračare, reći će ‘pa nisam’, a ovako pitam ‘kod kol’ko ste žena vodili, da vidim da  l’ ste ispunili dovoljan broj žena?

Ona kaže: ‘Ma vodila sam kod svih! Kod svih ovdje iz okoline, nijedna mi nije pomogla! Tu je bila i jedna mlada iz tog-i-tog mjesta (iz moje župe!)…’

Reko’: ‘Tko je, molim te, daj reci mi…

– ‘Pa ja ne znam…’…nađe je na FB-u…i ni manje ni više nego gazdarica te kuće kojoj se usmrdi vodica!”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s