U Rumunjskoj se gradi najveći pravoslavni hram na svijetu

Novi patrijaršijski hram Rumunjske pravoslavne Crkve bit će najveća pravoslavna crkva na svijetu. Planirano je da se njegova izgradnja u gradu Bukureštu završi u roku od tri godine, navodi gorthodox.com.

Temelj katedrale je postavljen 2007. godine, a 25. studenog 2018. godine posvećen je u čast Uzašašća Gospodnjeg i sv. apostola Andrije. U narodu hram nazivaju „katedrala spasa nacije“.

Prema projektu, nova crkva će moći primiti 7000 vjernika, uključujući i svećenstvo, što je deset puta više nego u sadašnjoj Patrijaršijskoj katedrali, podignutoj sredinom 17. st. u čast sv. Konstantina i Jelene. Zajedno s podzemnim galerijama, u zgradi u izgradnji može istovremeno boraviti 10 000 ljudi, a kapacitet cijelog hramskog kompleksa, koji će se nalaziti na površini od 11 hektara, predviđen je za 125 000 posjetitelja. Visina zgrade s križem na središnjoj kupoli bit će 127 metara.

U dvorištu hrama predviđena su četiri proširenja: kuća Andrejevskog s 90 soba, namijenjena je hodočasnicima; kuća sv. Petra kapaciteta stotinu ljudi; Pavla, u kojoj će biti smješten misionarski i kulturni centar s Velikom salom, učionicama, knjižnicom i izložbenim prostorom i kuća sv. Luke u kojoj će biti smješten medicinsko-socijalni centar sa salama za konzultacije, hitne pomoći, intenzivne njege, analitički laboratorij, kao i stambeni prostor za starije starosne grupe i one kojima je potrebna medicinska njega.

Planirano je da izgradnja najvećeg vjerskog objekta na svijetu bude završena do 2025. godine. Dizajn novog hrama, kako se čulo u rumunjskom Senatu i gradskom poglavarstvu Bukurešta, sadržavat će arhitektonske elemente koji odražavaju nacionalni stil svih rumunjskih provincija i teritorija. Trenutno veliki tim umjetnika radi na mozaiku koji će ispuniti unutrašnjost katedrale.

Radovi na velikom zvonu katedrale, koji su trajali 8 mjeseci, su završeni. Za tim od 25 stručnjaka iz Italije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Rumunjske, na čelu s talijanskim kampanologom Flaviom Zambotom, ovaj projekt je bio najznačajnije profesionalno dostignuće.

„Imao sam čast raditi na nekim poznatim zvonima i svako zvono mi je kao sin. Ali zvono hrama u Bukureštu je veličanstveno i među najboljima na svijetu. Svi akustički parametri su odlični. Prema dostupnim podacima, može se čuti na udaljenosti od oko 20 kilometara“, rekao je Zamboto. On je dodao da je zvono napravljeno od premijum legura, po najvišim standardima i s pažnjom na detalje. Čistoća njegovog zvuka dostiže 99,99%, a 0% je akustična tolerancija.

Planovi za izgradnju zvonika hrama, koji simbolizira trijumf pravoslavlja, datiraju još od pobjede Rusa i Rumunja nad Osmanlijama 1878. godine. U rumunjskoj historiografiji ovaj oružani sukob naziva se ratom za nezavisnost.

izvor: etos.press

Jedna misao o “U Rumunjskoj se gradi najveći pravoslavni hram na svijetu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s