Ikona koju je naslikao ikonopisac koji od rođenja nije imao ni ruke ni noge…

Čudotvorna ikona “Nerukotvoreni Obraz Spasiteljev” bit će dopremljena u rano proljeće iz drevnog ruskog grada Haliča u grad Almaty, Kazahstan. O tome je govorio mitropolit Astane i Kazahstana Aleksandar, prenosi „Pravoslavna novinska agencija“ 12. siječnja 2023.

Kako je primijetio Vladika[1], ove godine obilježava se dvadeset godina od uspostave Pravoslavne Crkve Kazahstana u zemlji, koju će ova jedinstvena svetinja i posjetiti 5. ožujka u sklopu proslave.

Osobitost drevne ikone nije samo u brojnim čudima koja su se dogodila po molitvama pred njom, već i u povijesti njezina nastanka. Naime, stanovnik pokrajine Samara, veoma talentirani ikonopisac Grigorij Žuravljev, koji je naslikao Spasiteljevu ikonu, od rođenja nije imao ni ruke ni noge.

Slikao je ikone, držeći kist u zubima, trpeći neugodnosti i bolove koji su nastajali od dugog boravka u nepomičnom stanju. Život i djelo ove nevjerojatne osobe postali su poznati u cijeloj zemlji; njegov je rad cijenila i carska obitelj. Teško je zamisliti, ali Grigorij Žuravljev nije stvorio samo ikone, već je uspio oslikati zidove i svodove cijele crkve izgrađene u njegovom rodnom selu. Posjedujući veliku snagu i jaku vjeru u Boga, Grigorij je poučavao, hrabrio i podržavao ogroman broj ljudi. Trenutno su u tijeku pripreme za njegovu kanonizaciju.

“Mislim da će dolazak ove jedinstvene svetinje u Kazahstan pobuditi veliko zanimanje ne samo među vjernicima, nego i među mnogim ljudima različitih svjetonazora i vjerskih pogleda”, rekao je mitropolit Aleksandar.

Protojerej Jevgenij Ivanov, voditelj informativno-izdavačkog odjela Mitropolije, dodao je da nisu toliko važna čuda povezana s čudotvornom ikonom, koliko način života ikonopisca, koji može postati nadahnjujući primjer za mnoge.

“Osobe s invaliditetom često su povučene. A ikonopisac Žuravljev bio je neobično vesele naravi. Kao dijete, bio je vrlo radoznao, proučavao je prirodu, volio je promatrati sve što se događa okolo. Jednom, tijekom izgradnje hrama, Grigorij, koji nije bio arhitekt, ukazao je na pogreške u projektu zgrade. One su uzete u obzir i hram je dobro ispao”, rekao je svećenik.

izvor: pravlife.org/ru/


[1] Jedan od naziva za biskupa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s