Je li danas pravoslavna Nova godina?

Možemo vidjeti u pojedinim medijima, kako se kaže da je danas pravoslavna Nova godina, a neki kažu i srpska Nova godina. Je li to točno?

Ne, danas je početak sekularne, građanske godine po julijanskom kalendaru. Znamo da julijanski kalendar odstupa od gregorijanskog za 13 dana, stoga, kako pravoslavni Božić 25.12. po julijanskom kalendaru, pada 07.01. po gregorijanskom, tako i 01.01. po julijanskom kalendaru, pada 14.01. po gregorijanskom.

Sama ta proslava građanske Nove godine ne postoji u pravoslavlju. U pravoslavlju postoji blagdan početka crkvene godine (Načalo indikta) koji se slavi 01.09., i to je jedina „pravoslavna Nova godina“.

Jedino što Pravoslavna Crkva slavi na današnji dan, su: blagdan Obrezanja Isusovog (link i link) i spomen sv. Bazilija Velikog. Zbog spomena na ovog velikog Oca Crkve, danas se slavi i liturgija koju je napisao on (slavi se ukupno deset puta godišnje), umjesto uobičajene (kraće i mlađe) liturgije sv. Ivana Zlatoustog.

Međutim, kako je julijanski kalendar sve do 20.st. bio i građanski, svjetovni kalendar u pravoslavnim zemljama, ostao je običaj u narodu obilježavanja početka građanske, svjetovne godine po tom kalendaru. Inače, i taj datum Nove godine, 01.01., je relativno nov: u Rusiji je uveden tek 1700.g.; do tada je godina započinjala crkvenom Novom godinom 01.09.

Običaj obilježavanja stare julijanske Nove godine postoji i u nekim nepravoslavnim zemljama, i to u nekim njemačkim kantonima u Švicarskoj (Alter Silvester) i u nekim dijelovima galske zajednice u Škotskoj (edinburški Am Bothan).

Jedino što je u Crkvi ostao običaj iz vremena kada je julijanska bila građanska Nova godina, da se nakon liturgije služe molitve za narednu kalendarsku godinu. Dakle, danas nije crkvena Nova godina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s