Najljepša mjesta kršćanstva: Pećinski manastiri (samostani) na Krimu

Poluotok Krim je danas poznat uglavnom iz medija kao sporni teritorij između Ukrajine i Rusije. Međutim, on sadrži i velike kulturne vrijednosti iz svoje pravoslavne povijesti.

Pećinski manastiri na Krimu -Dmitrij Kirjuhin

Krimske planine bile su prepreka za hunske konjanike, što ih je spriječilo da zauzmu cijeli poluotok. Lokalno stanovništvo podiglo je utvrđene pećinske gradove da bi pobjeglo od nomada, a mnogi od njih trajali su do 18. st. Danas na Krimu postoji mnogo ruta s kojih se mogu vidjeti pećine, hramovi, bunari, kuće, stepenice i čitave ulice uklesane izravno u vapnenac. Predstavljamo vam foto obilazak pećinskih manastira (samostana) Krima „Šuldan“ i „Čelter-Marmara“ i pećinskog grada Eski-Kermen. Sveti manastir Krista Spasitelja „Šuldan“ nalazi se pored sela Ternovka, u Sevastopolju. Ime „Šuldan“ prevodi se kao „onaj koji odjekuje“ ili „nepristupačno mjesto“. Sastoji se od dva hrama u pećinama i dvadeset vjerskih i stambenih područja, smještenih na dvije razine. Manastir je osnovan u 8. st. od strane monaha poštovatelja ikona, koji su izbjegli iz Bizanta, tijekom ikonoklastičkih careva sirijske dinastije, Lava i Konstantina Kopronima. Monasi, koji su živjeli u „Šuldanu“, bavili su se vinogradarstvom i vinarstvom. Manastir pećina „Čelter-Marmara“ nalazi se na litici „Čelter-Koba“, pored manastira „Šuldan“, jedan i pol kilometara sjeverozapadno od sela Ternovka (ukr. Ternіvka), u gradu Sevastopolj. Manastir je kulturno nasljeđe naroda Rusije na saveznoj razini.

„Čelter“, na jeziku krimskih Tatara, znači „mreža“. „Marmara“ je srednjovjekovno selo, smješteno pod planinom. Postoji preko pedeset pećina na četiri razine: četiri crkve, ćelije, blagovaonica, dnevni i pomoćni prostori. U stara vremena bili su povezani drvenim stubama, balkonima i prolazima, koji su izgledali kao predivan kompleks. Blagovaonica, ćelije i skladišta urezani su u samu liticu, a glavno svetište manastira nalazi se u kraškoj pećini. To je najveća pećinska crkva na Krimu. U blizini ovih manastira nalazi se srednjovjekovni grad-tvrđava, Eski-Kermen. Ovo ime se s jezika krimskih Tatara prevodi kao „stara tvrđava“. Grad je izgrađen na visoravni, koja nalikuje stolu i okružena je jarugama dubokim i do trideset metara. Eski-Kermen je jedan od najposjećenijih gradova na Krimu i dio je povijesnog i kulturnog zaštićenog područja Bakhčisaraj. U ovom gradu je bilo nekih hramova u pećinama, izgrađenih između 12 -og i 13-og st., koji sadrže mnoge freske.

​Eski-Kermen je bio utvrđenje jedinstveno za svoje vrijeme. S obje strane zaštićen je stjenovitim liticama visokim trideset metara, a sve unutrašnje građevine izvedene su isključivo u planinskim dubinama. Pećinski grad bio je veoma dobro opremljen: kuće su bile izgrađene na dva kata (nažalost, nijedna od ovih kuća nije preživjela do danas), ulice su bile široke oko dva metra, što je formiralo blokove pravilnih oblika. Dužina Eski-Kermena bila je više od jednog kilometra, a širina oko dvije stotine metara. Unutar grada nalazilo se više od 500 pećina, u kojima su živjeli njegovi stanovnici. A ukupna površina Eski-Kermena premašila je – 8 hektara. Generalno, Stara tvrđava je bila moćna građevina, sasvim pogodna za život.

Pogledajte galeriju fotografija ispod teksta na sljedećoj stranici:

https://www.vjeronauka.net/pravoslavne-novosti/pecinski-manastiri-na-krimu

izvor: vjeronauka.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s