Crna Gora: broj vjernika koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj Crkvi porastao za 20%

U Crnoj Gori je tijekom godina nezavisnosti broj vjernika koji se izjašnjavaju da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj Crkvi porastao za 20%. Istovremeno, smanjen je broj onih koji se povezuju s nekanonskom tzv. „crnogorskom  Crkvom“. O tome svjedoči istraživanje Centra za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) pod nazivom „Gdje je crnogorsko društvo 16 godina od obnove državne nezavisnosti? – analiza trendova političkog javnog mnijenja Crne Gore“, objavljeno na službenoj stranici organizacije 31. listopada 2022. godine.

U radu ove nevladine organizacije analiziraju se kretanja ključnih društvenih pokazatelja od istupanja zemlje iz državne zajednice sa Srbijom. Prema analizi, proteklih godina udio pripadnika islamske i katoličke denominacije ostao je stabilan. Dinamika je obilježila samo broj pravoslavnih kršćana.

„Podaci govore da je u pravoslavnom korpusu broj onih koji se izjašnjavaju kao članovi SPC porastao za 20 posto, dok je broj onih koji se izjašnjavaju da pripadaju tzv. CPC smanjen za referentni postotak. Drugim riječima, SPC je vremenom jačala“, zaključuju istraživači javnog mnijenja. Prema njihovim riječima, od srpnja 2022. godine broj pravoslavnih vjernika koji pripadaju SPC u zemlji iznosio je 61,8% građana, muslimana – 18,7%, tzv. „CPC” – 6,7%, katolika – 4,3%. Podsjetimo, u kolovozu 2022. godine, Srpska pravoslavna Crkva i Crna Gora potpisale su Temeljni sporazum kojim se štite javna i imovinska prava Srpske pravoslavne Crkve u zemlji.

izvor: vjeronauka.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s