Izjava Svetog sinoda Ukrajinske pravoslavne Crkve od 23. studenog 2022.

Ukazano je na neutemeljenost optužbi protiv UPC za kolaboracionističku djelatnost, izražen je prosvjed protiv neprestanih agresivnih zauzimanja hramova i upućen je poziv da se ne raspaljuje unutarnji rat.

Izjava

Sveti sinod Ukrajinske pravoslavne Crkve, 23. studenog 2022.

Već više od 270 dana traje sveobuhvatni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine. Ukrajinska pravoslavna Crkva je od prvog dana invazije ruskih trupa osudila ovaj rat i dosljedno se zalagala za očuvanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Naši vjernici, uz Božju pomoć i molitve svojih istovjernika, hrabro brane svoju Domovinu u redovima Oružanih snaga Ukrajine i drugih vojnih formacija. Radujemo se pobjedama naše vojske, gledamo kako se obnavlja život u oslobođenim gradovima i selima. Istodobno, s dubokom boli nastavljamo primati vijesti o pogibiji naših branitelja i civila. Vječan spomen svim žrtvama ovog strašnog rata!

Nažalost, danas se neke svećenike Ukrajinske pravoslavne Crkve optužuje za kolaboraciju s ruskom stranom. S naše strane, uzimajući u obzir različite okolnosti koje su se razvile kao rezultat vojne agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, izjavljujemo da su ovo lažne optužbe, nedokazane i neutemeljene. Oni biskupi i svećenici koji su ostali na okupiranom području Ukrajine i tamo nastavljaju obavljati svoju pastoralnu službu, nisu suradnici. Naprotiv, mnogi od njih su pravi heroji ukrajinskog naroda. U teškim okolnostima koje su nastale kao posljedica rata, nisu napuštali svoje stado. Riskirajući svoj ugled, svećenstvo Ukrajinske pravoslavne Crkve čini sve što je moguće kako bi naš ukrajinski narod preživio tamo gdje rat uništava uvjete za ljudski život.

Zabrinuti smo što se u mnogim regijama Ukrajine nastavlja nezakonita praksa preregistracije župa i oduzimanja crkava Ukrajinske pravoslavne Crkve. Po našem mišljenju, velika je šteta da se neskriveni prepadi na crkve, često praćeni zlostavljanjem i tučnjavom, događaju ne samo uz suglasnost, nego čak i na inicijativu predstavnika lokalnih vlasti. Žalosno je da si neki državni službenici dopuštaju davati provokativne izjave, otvoreno usmjerene protiv naše Crkve. Već smo napomenuli da ovakvi postupci cijepaju društvo, a to je, u vanrednom stanju, posebno teško kazneno djelo.

Okolnost da su nedavno izvršeni pretresi u nekim samostanima, kod svećenstva Ukrajinske pravoslavne Crkve ne može, a da ne izazove zabrinutost. Nažalost, neki ljudi već su se suočili s ozbiljnim optužbama. S tim u vezi, inzistiramo na objektivnosti postupanja policijskih službenika. Istraga mora biti nepristrana i ne smije biti popraćena neutemeljenim optužbama. Još jednom apeliramo da se ne potpiruje unutarnji rat, već da se svi ujedinimo kako bismo preživjeli i pobijedili zlo koje je pred nama. Samo naš zajednički rad bez unutarnjih trzavica može zaustaviti krvoproliće.

Ukrajinska pravoslavna Crkva ne samo riječima, nego i djelima podržava naše branitelje, pruža utočište prognanicima, pomaže svima kojima je rat oduzeo najnužnije za život. Duboko smo uvjereni da djelima dobrote i milosrđa svećenstvo, monaštvo i laici daju značajan doprinos opstanku naše Domovine u teškim iskušenjima. Gotovo svakodnevno primamo veliki broj zahtjeva od vojnih osoba koje su vjernici naše Crkve o mogućnosti obavljanja raznih svetih obreda u mjestu stanovanja, posebice ispovijedi i pričesti. Nadamo se da će se u bliskoj budućnosti stati na kraj pristranom odnosu prema Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi, i da će naše svećenstvo biti uključeno među vojne kapelane i biti primljeno gdje god se nalaze naši vjerni vojnici.

Molimo se da, po riječima vrhovnog apostola Petra, svi budu “jednodušni, milosrdni, bratoljubivi, milosrdni…” (1 Pt 3, 8-9), kako bi nas Gospodin sve sačuvao zdrave i nepovrijeđene, i da bi mir vladao u našoj ukrajinskoj zemlji!

izvor: pravlife.org

Jedna misao o “Izjava Svetog sinoda Ukrajinske pravoslavne Crkve od 23. studenog 2022.

  1. Svaki rat je sam po sebi zlo. Strašni negativni utjecaj rata i njegove posljedice možemo ublažiti samo molitvom i djelovanjem u skladu sa sviješću vjere u Jednoga Boga i Krista koji je Glava svima koji su okupljeni u Njegovo Ime, bez isključivosti i bez “gledanja trunka u oku drugoga”. Crkve moraju vršiti svoje poslanje na zemlji i u narodu u kojem jesu i “lukave kao zmije, a bezazlene kao golubovi” pustiti “caru carevo”, a “dati Bogu Božje”. U okolnostima rata, kada ‘car traži svoje’, a ‘Bog Božje’ ni pastirima ni stadu nije lako, ali to je vrijeme kušnje i tako ga treba shvatiti te ostati na Božjem putu.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s