Uz rođendan ruskog patrijarha Kirila

Danas je rođendan našem Patrijarhu. Valja se prisjetiti da je križ patrijaršijske službe veoma težak, a brige i tereti koji padaju na ramena našeg patrijarha su posebno veliki. Dakle, pored sjećanja na patrijarha tijekom Božanske Liturgije, treba se bar ponekad i pomoliti za Njegovu Svetost, da mu Gospodin pomogne, da ga osnaži, prosvjetli i vodi u njegovoj izuzetno teškoj službi.

Đavao posebno pokušava okrenuti vjernike protiv svećenstva. Kao što se sam pobunio protiv Boga, Zli potiče i kršćane da se pobune protiv onih koje je “Bog postavio u Crkvi kao pastire” (Ef 4, 11). Sveti mučenik Ciprijan Kartaški napisao je da put do raskola počinje s ponosnim prezirom prema biskupu. Mislim da mnogi znaju koliko je bogohuljenja izrečeno na Njegovu Svetost patrijarha Kirila, a prije njega na Njegovu Svetost Patrijarha Alekseja II., a i sljedeći patrijarsi će biti bogohuljeni, ma kakvi bili, jer iza toga stoji đavao.

Znate da je prema učenju Crkve samo jedini Bog bez grijeha, nitko nije bezgrešan. I laici, i svećenici, biskupi i patrijarsi mogu griješiti i pogriješiti, to nam nije nikakva novost. Poštujemo biskupe i patrijarhe ne zato što su bezgrešni, već zato što ih je Bog postavio na njihovo mjesto kao pastire Crkve. Ovo je vrlo važno. I mi trebamo poštivati svoje roditelje po zapovijedi: “Poštuj oca svojega i majku svoju” (Izl 20, 12). Bog nije rekao: “Poštujte ih jer su bezgrešni.“ Naši roditelji su možda napravili neke grijehe, neke greške, a ipak ih moramo oboje voljeti i poštovati. Na isti način trebamo poštovati i naše biskupe, a posebno patrijarha zbog svoje savjesti, pobogu. Ne radi toga da Patrijarh bude zadovoljan. Mi ne poštujemo crkveni poredak radi ugađanja ljudima, već radi poštivanja odluke Gospodnje da ovog čovjeka postavi za poglavara Crkve.

Dobro je za vlastiti duhovni život željeti Božju pomoć patrijarhu, moliti se za njega, i ne dopustiti da bilo kakve misli ili došaptavanja anticrkvenih ili pseudocrkvenih ljudi unište jedinstvo u Crkvi koje imamo, i koje je svatko od nas, u svojoj mjeri, pozvan sačuvati.

o. Georgij Maksimov

Jedna misao o “Uz rođendan ruskog patrijarha Kirila

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s