Ukrajinska pravoslavna Crkva (Moskovske patrijaršije) objavila tekst molitve za ukrajinske vojnike

Na blagdan Pokrova Presvete Bogorodice u svim crkvama Ukrajinske pravoslavne Crkve održala se posebna molitva za ukrajinsku vojsku.

***

Dana 14. listopada 2022., na blagdan Pokrova Presvete Bogorodice i Dan branitelja i braniteljica Ukrajine, s blagoslovom Njegovog Blaženstva Mitropolita Onufrija, molitve za zdravlje živih i parastosi za poginule vojnike bili su služeni u svim crkvama i samostanima Ukrajinske pravoslavne Crkve, javlja Informativno-prosvjetni odjel UPC.

Njegovo Blaženstvo je dan ranije podijelio prigodan blagoslov svim biskupima Ukrajinske pravoslavne Crkve.

“Dan 14. listopada je Dan branitelja i braniteljica Ukrajine”, navodi se u dokumentu. U tom smislu, u svim crkvama i samostanima biskupije koja vam je povjerena, blagoslovljeno je obavljati molitve za žive i zadušnice za mrtve branitelje Ukrajine.

Prozbe na usrdnoj ekteniji[1]:

Još Te molimo, Gospodine Bože naš, i za sluge Božje, ratnike, i ojačaj ih u podvigu služenja vojsci, da u istini sačuvaju svoja srca i odupru se oholosti naših neprijatelja, molimo Ti se, usliši i pomiluj.

Još Te molimo, Gospodine Bože naš, za ratnike, u mnogim nevoljama i stradanjima utješi  ih milošću i ljubavlju svojom, i sačuvaj neozlijeđene na bojnom polju neizrecivom Providnošću svojom, molimo Ti se, usliši i pomiluj.

Molitva:

Gospodine Bože Svemogući, uvijek s ljubavlju pazi na svoj narod i upravljaj ga na spasenje svih; ponizno Te molimo: Svoje sluge, ratnike, u teškoćama vojne službe, ojačaj i utješi nadom i vjerom; Milošću Svojom brani ih na bojnom polju, zakriljujući ih i čuvajući. Da se, izvršivši podvig ljubavi u služenju bližnjima i Domovini, zdravi i neozlijeđeni vrate svojim domovima, hvaleći Tebe, jedinoga Boga, našeg Stvoritelja i Promislitelja, Oca i Sina i Svetoga Duha. Amen.

Kako je ranije izvijestio SPŽ, stotinu svećenika u Odeskoj biskupiji ukrajinske Crkve Moskovske patrijaršije darovalo je 40 litara krvi za Oružane snage Ukrajine.

izvor: spzh.news/ru


[1] Vrsta liturgijske litanijske prozbene molitve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s