​Zašto se pravoslavni križaju s desna na lijevo?

Pravoslavci se križaju s desna na lijevo. Najprije, opisat ćemo tehniku stavljanja znaka križa, a onda objasniti zašto je jako važno da to ispravno učinimo.

Znak križa:

1. Sastavljamo palac, kažiprst i srednji prst zajedno, dok se mali i prstenjak saviju u dlan. Tri prsta zajedno sastavljena predstavljaju sv. Trojstvo – Oca, Sina i Duha Svetoga, a dva prsta savijena u dlanu prestavljaju dvije Kristove prirode.

2. Dotaknemo čelo, pa trup, praveći vertikalni dio kiža.

3. Od trupa, načinimo pokret rukom na desno rame dotaknuvši ga.

4. Završavamo sa znakom križa tako što dodirnemo lijevo rame.

Čin „znaka križa“ je molba za Božji blagoslov. Mi se križamo s desna na lijevo da bismo reflektirali svećenikove radnje kada nas on blagoslivlja. Svećenik, gledajući u vjernike, blagosilja s lijeva na desno. Prema tome, vjernici, osjenjujući se znakom križa to čine s desna na lijevo.

​Zbog toga što je Gospodin razdvojio ovce od jaradi, stavljajući vjerne ovce na Svoju desnu stranu, a jarad na lijevu, Crkva oduvijek smatra desnu stranu poželjnijom. Mi se križamo isključivo DESNOM rukom. Svećenik, kada blagoslivlja nekoga, najprije dodirne ili uperi prstom na njegovu DESNU stranu, pa onda na lijevu. Također, kađenje oltara u svetištu crkve uvijek se vrši prvo s DESNE strane; kađenje ikonostasa (oltarne pregrade), vjernika i svega u crkvi uvijek počinje s desne strane. Svećenik uvijek daje pričest DESNOM rukom, čak i kad je ljevak. Postoje i drugi primjeri prvenstva desne strane.

Kada roditelj osjeni dijete križem, to čini s lijeva na desno, baš kao što i svećenik blagoslivlja. Kada on sebe osjeni križem, logično, to učini obrnuto.

Katolička enciklopedija navodi da su se u Katoličkoj Crkvi vjernici križali s desna na lijevo sve do 15. ili 16.st. stoljeća. Oni znaju zašto su promijenili stari apostolski običaj. Mi ne možemo dati odgovor za njihove stvari.

Je li toliko važno prekrižiti se na odgovarajući način? Jednom riječju, DA. Mi nemamo vlast da po sistemu hoću-neću izaberemo koje dijelove kršćanskog obreda želimo slijediti. Oci naši, kao i bezbroj svetaca, križali su se s desna na lijevo. Na drevnim ikonama je prikazan Krist ili biskup kako počinju s blagoslovom s desna na lijevo. Desna strana je u Svetom Pismu i našim svetim himnima prikazana kao poželjnija. Zašto bismo to mijenjali?

izvor: vjeronauka.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s