Cilj Latvije – promijeniti vodstvo Latvijske pravoslavne Crkve

Ni u Ukrajini nisu pristali proglasiti autokefalnost predsjedničkim dekretom, piše Stanislav Stremidlovsky.

***

Latvijske vlasti namjeravaju provesti nasilne kadrovske promjene u vodstvu Latvijske pravoslavne Crkve u sastavu Moskovske patrijaršije. Do tog je zaključka došao Stanislav Stremidlovsky, stručnjak Informativne agencije REX, analizirajući u članku od 12. rujna 2022. najnovije odluke i zakonodavne inicijative latvijskog vodstva u vezi s Crkvom.

Konkretno, prijedlog zakona koji su odobrili zastupnici parlamenta, a koji je predstavio predsjednik Latvije Egils Levits, govori o potrebi promjene statusa LPC-e kako bi se „isključila svaka moć Moskovske patrijaršije nad latvijskom Crkvom”.

“U ovom slučaju svjetovne vlasti Latvije žele kontrolirati procese kadroviranja u Latvijskoj pravoslavnoj Crkvi čak i nakon što će ona, prema njihovoj odluci, imati “potpunu neovisnost” od Ruske pravoslavne Crkve. Ovo izgleda kao očito pretjerana mjera”, uvjeren je Stremidlovsky.

Uspoređujući situaciju s Ukrajinom, primijetio je da ni Porošenko, dok je bio šef države, nije išao tako daleko da je od postojećih Crkava zahtijevao zakone ili propise po kojima bi s vlastima koordinirale izbor biskupa i njihova imenovanja u sinodalne strukture i biskupije. “Autokefalni status PCU je stečen zahvaljujući tomosu carigradskog patrijarha Bartolomeja, a ne predsjedničkim dekretom”, naglasio je stručnjak.

Kako je navedeno u članku, lokalne su vlasti stvorile “paradoksalnu situaciju” u kojoj će se latvijska Crkva morati rukovoditi mišljenjem, ne matične Ruske pravoslavne Crkve, već Ureda predsjednika, u pitanjima imenovanja kandidata za episkopat.

“Svjetovni parlament pozvan je preuzeti na sebe rješavanje unutarnjih pitanja crkvene organizacije pravoslavlja u zemlji”, citira Stremidlovsky patrijaršijskog savjetnika protojereja Nikolaja Balašova. – Kako se sve to nosi s činjenicom da članak 99. Ustava Republike Latvije još uvijek kaže: “Crkva je odvojena od države”? S međunarodnim aktima o ljudskim pravima koje je Latvija potpisala? Nikako.

Atmosferu pravnog nihilizma koju stvara ovaj prijedlog zakona prepoznaju i zagovornici autokefalnosti. Na svojim internetskim stranicama napominju kako je inicijativa predsjednika, s jedne strane, logičan pokušaj uklanjanja LPC-a iz zone utjecaja Moskovske patrijaršije, ali je, s druge strane, “miješanje u unutarnje stvari Crkve.”

Prema Valdisu Teraudkalnsu, profesoru na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Latviji, aktivnosti Pravoslavne Crkve ne mogu se regulirati zakonskim promjenama. “Ne možemo mijenjati razmišljanje i tradiciju ljudi uz pomoć nekih dekreta, to je vrlo, vrlo sovjetsko”, rekao je Teraudkalns.

Kako sažima Stremidlovsky, “u bliskoj budućnosti će se vodstvo LPC-e i njezin poglavar, mitropolit Aleksandar iz Rige, suočiti s pritiskom svjetovnih vlasti, koje će zahtijevati da episkopat javno odobri predsjednički zakon i obrati se patrijarhu Kirilu sa zahtjevom za dodjelu autokefalnosti Latvijskoj pravoslavnoj Crkvi.” U suprotnom, mitropolit Aleksandar bi mogao biti optužen za “prijetnju nacionalnoj sigurnosti” zemlje, smatra stručnjak.

Istodobno, po njegovu mišljenju, Moskva može preokrenuti trenutnu situaciju u svoju korist proglašavanjem LPC-e “porobljenom Crkvom koju progoni režim u Rigi”.

Kao što je ranije objavljeno, parlament Latvije je na sjednici 8. rujna 2022. odobrio u konačnom čitanju izmjene i dopune Zakona o Latvijskoj pravoslavnoj Crkvi (LPC), koje je predložio predsjednik zemlje Egils Levits.

izvor: //pravlife.org/ru/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s