Latvijski parlament usvojio zakon o odvajanju latvijske od ruske Crkve

Latvijski parlament hitno je podržao prijedlog zakona o odvajanju Latvijske pravoslavne Crkve od Ruske pravoslavne Crkve.

Vlada Latvije je 8. rujna 2022. odobrila nacrt zakona o odvajanju Latvijske pravoslavne Crkve od Ruske pravoslavne Crkve, koji je na razmatranje podnio predsjednik Latvije Egils Levits, izvještava web stranica latvijskog parlamenta.

Predsjednik parlamentarne Komisije za ljudska prava i javne poslove Artuss Kaimiņš izjavio je da će se usvajanjem zakona učvrstiti povijesna samostalnost i neovisnost Latvijske pravoslavne Crkve, te eliminirati utjecaj Moskovske patrijaršije i moć Ruske pravoslavne Crkve.

Usvojeni zakon uređuje postupak odobrenja i razrješenja mitropolita, nadbiskupa i biskupa, dok se, kako stoji u komentaru na prijedlog zakona, “zakonske izmjene ne tiču ​​kanonskih pitanja”.

Do 31. listopada 2022. Latvijska pravoslavna Crkva mora uskladiti svoj Ustav s novim zahtjevima zakona. Crkva do 1. listopada Uredu predsjednika mora dostaviti podatke o aktualnom poglavaru Crkve, mitropolitima, nadbiskupima i biskupima.

Predsjednik Levits istaknuo je da će novi zakon vratiti povijesni status LPC-a i isključiti bilo kakvu moć moskovskog patrijarha nad Crkvom u Latviji. Inicijativa šefa države povezana je s činjenicom da Moskovska patrijaršija podržava vodstvo Rusije i rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Podsjetimo, Ruska pravoslavna Crkva osudila je pokušaj latvijskih vlasti da se umiješaju u poslove Crkve, a rusko ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo je da ovaj korak neće ostati bez posljedica.

izvor: //spzh.news/ru/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s