Novosti na stranici – novi linkovi i knjige

Poštovani čitatelji, ponovno smo malo ažurirali stranicu i donijeli neke korisne novosti u rubriku „Linkovi“, koja se odsada zove „PDF knjižnica i linkovi“.

Prva skupina sadržaja u toj rubrici su „Korisni linkovi“. Oni donose najraznovrsnije sadržaje, od liturgike, dogmatike, duhovnosti, kanonskog prava, povijesti; radi se o cijelim Internet knjižnicama. Važno je naglasiti da se radi ili o službenim stranicama Crkve, ili o provjerenim i sigurnim stranicama. Prva kategorija u toj grupi su linkovi na srpskom jeziku, mnogi od njih imaju i opciju „latinica“. „Pravoslavno kršćanstvo“ je stranica – katalog svih pravoslavnih resursa na internetu, na svim jezicima. „Pravoslavni misionarski centar“ bavi se vanjskom misijom pravoslavlja prema nepravoslavnima. Portali „Pouke“ i „Svetosavlje“ su riznice svih mogućih članaka, vijesti, literature, raznih servisa poput foruma, postavljanja pitanja svećenicima, pravoslavnog upoznavanja zbog braka itd. Slični su tome „Prijatelj Božji“ i srpska verzija ruskog portala „Pravoslavie“. Portal „Ima nade“ je za one koje zanima pravoslavna psihologija, a „Tvrđava Istine“ za one koje zanimaju pravoslavni odgovori na različita vjerska pitanja. Zatim je tu službeni portal SPC, portal „Pravoslavlje – novine srpske patrijaršije“ (naša varijanta „Glasa koncila“), portal Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu (PBF), te pravoslavni online molitvenik sa širokim sadržajem najrazličitijih molitava i službi, te njihovih tumačenja. U drugoj skupini su stranice na ruskom i ostalim stranim jezicima (mnogi od tih portala su višejezični, uključujući i engleski). „Pravoslavni život“ je ukrajinski crkveni portal sa širokom lepezom tekstova, od vijesti, preko pouka, teoloških tekstova, tumačenja, osvrta i kolumni na aktualna svjetska pitanja itd. Sličan je tome portal „Saveza pravoslavnih novinara“, gdje možete naći brojne osvrte i aktualnosti, komentare i mišljenja o konkretnim i aktualnim događanjima, koje drugdje nećete naći. Portali „Abeceda vjere“, „Otvorena pravoslavna enciklopedija“, „Pravoslavna enciklopedija patrijarha Kirila“ su velika riznica svega što vas zanima o pravoslavlju, na ruskom jeziku. „Misionarska stranica o. Georgija Maksimova“ donosi literaturu jednog od najvećih misionara današnjice, ruskog svećenika Georgija Maksimova.

Novost su tehnička pomagala za čitanje. Tako možete naći link na besplatni online konvertor, koji automatski pretvara ćirilični tekst u latinični i obrnuto. Tu je i tabela za učenje ćirilice, te učilica za crkvenoslavenski, liturgijski jezik slavenskih pravoslavnih Crkava.

Postojeću pravoslavnu literaturu u pdf-u, na hrvatskom jeziku, podijelili smo radi preglednosti u više malih rubrika: Molitve i bogoslužni tekstovi; Hram, bogoslužje, ikonografija i simbolika; Duhovnost; Nauk i teologija; Životopisi svetih; Crkvena povijest; Pravoslavlje i druge religije. Ova naša mala knjižnica trenutno ima 44 knjige, knjižice i brošure, ili prevedene, ili naš autorski rad.

Rubrika „Pravoslavlje u Hrvatskoj“ je proširena, uz stranice postojećih eparhija (biskupija) SPC u Hrvatskoj, dodana je stranica eparhije zahumsko-hercegovačke, koja pokriva i krajnji jug Hrvatske. Također, dodana je i Makedonska pravoslavna Crkva u Hrvatskoj, što je posljedica nedavnog priznanja te Crkve.

Na kraju donosimo najtočniji popis pravoslavnih Crkava u hrvatskoj literaturi. Nabrojane su sve kanonske Crkve, sa službenim stranicama, i točno podijeljene, po patrijaršijama, autonomnim Crkvama itd. Najtoplije preporučujemo ovaj popis, jer je na njemu baš detaljno točno prikazan današnji pravoslavni svijet.  

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s