Nacrt zakona o odvajanju Latvijske pravoslavne Crkve od Moskovske patrijaršije predložen latvijskom parlamentu

Predsjednik Latvije Egils Levits predložio je parlamentu amandmane na Zakon o Latvijskoj pravoslavnoj Crkvi. Sukladno očekivanim promjenama, Latvijska pravoslavna Crkva imat će samostalan i neovisan (autokefalan) status, javlja Blagovest-info.ru.

“Kada zakon stupi na snagu, svaki utjecaj ili moć Moskovske patrijaršije nad našom pravoslavnom Crkvom bit će isključen. Prekid bilo kakvih veza s moskovskim patrijarhom suštinsko je pitanje za naše pravoslavce, cijelo latvijsko društvo i nacionalnu sigurnost”, rekao je Egils Levits.

Prema riječima predsjednika Latvije, izmjene zakona pripremljene su u suradnji s ministrom pravosuđa Janisom Bordansom.

Ujutro 5. rujna 2022. o nacrtu zakona raspravljalo se s predsjednicom parlamenta Inarom Murniece i čelnicima svih parlamentarnih stranaka.

Latvijska pravoslavna Crkva obaviještena je o zakonodavnoj inicijativi.

izvor: //pravlife.org/ru/

3 misli o “Nacrt zakona o odvajanju Latvijske pravoslavne Crkve od Moskovske patrijaršije predložen latvijskom parlamentu

 1. Ovo je sumrak demokracije. Odakle državi pravo da uređuje unutarnju organizaciju vjerskih zajednica? Pod izgovorom nacionalne sigurnosti političari si sve dozvoljavaju. Doduše, i u Engleskoj parlament donosi zakone za Anglikansku crkvu….

  Liked by 1 person

  1. Užas. Mislio sam da je to vrijeme iza nas, kada je država određivala kome ćeš u vjerskom smislu pripadati, no očito sam se prevario.

   Sviđa mi se

   1. Totalitarizam ali ovoga puta od neoliberalnog zapada, žalosno je što jedan deo pravoslavne crkve učestvuje u svemu tome. Zapravo je začetak raskola u pravoslavlju još iz vremena uvodjenja novog kalendara kada su stvorena dva tabora koja postoje i danas.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s