Poljska Crkva službeno odbila priznati “hijerarhiju” PCU

Tzv. “Pravoslavna Crkva Ukrajine” (osnovana od carigradskog patrijarha 2018., op.orth) ne ispunjava uvjete kanoničnosti, navodi se u priopćenju.

Dana 23. kolovoza 2022. Ured Varšavske mitropolije izdao je službenu izjavu u kojoj je ponovno odbio priznati valjanost biskupskih i svećeničkih ređenja u takozvanoj “Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine”. Kao što je navedeno, sama PCU također “ne ispunjava uvjete za kanoničnost”, izvještava orthodox.pl.

Izjava Ureda mitropolita Varšave i cijele Poljske o pitanju kanonskog statusa PCU

Stajalište Poljske autokefalne pravoslavne Crkve o ovom pitanju više puta je izraženo u odlukama Svetog arhijerejskog sabora PAPC-a (br. 340/​​9341 od 15. studenoga 2018.), te potvrđeno Rezolucijom br. 342 od 2. travnja 2019: Poljska autokefalna pravoslavna Crkva zalaže se za davanje autokefalnosti na temelju dogmatskih i kanonskih normi za cijelu Crkvu u Ukrajini, a ne za skupinu otpadnika. Odstupanje od nauka sv. Crkve ne može iskazivati zdrav crkveni organizam. Time se narušava euharistijsko jedinstvo cjelokupnog pravoslavlja.

Poljska autokefalna pravoslavna Crkva želi još jednom naglasiti da u suverenoj ukrajinskoj državi mora postojati jedna, neovisna, autokefalna pravoslavna Crkva.

Nastala 2018. godine, a 2019. Proglašena, tzv. “Pravoslavna Crkva Ukrajine” ne ispunjava uvjete za kanoničnost. Valjanost svećeničkih i biskupskih ređenja, uključujući i tzv. „poglavara Pravoslavne Crkve Ukrajine“, koja je 1992.-2018. izvršio bivši mitropolit Kijeva i cijele Ukrajine Filaret (Denisenko) ostaju sumnjiva u samom temelju. Bivši mitropolit Filaret je odlukom Ruske pravoslavne Crkve 1992. godine lišen biskupskog i svećeničkog reda kao otpadnik od monaških zavjeta. Godine 1997., zbog svojih postupaka koji krše kanonske norme, vraćen je u stanje laika. Gore navedene odluke odobrile su sve partikularne pravoslavne Crkve. Osoba lišena ređenja ne može ga i nema pravo podjeljivati ​​drugima.

Neuređeni kanonski položaj “Pravoslavne Crkve Ukrajine” ima dalekosežne dogmatske i kanonske posljedice. Sakramenti koje vrše laici ne mogu se smatrati valjanima! Dugotrajni, neregularni status “Pravoslavne Crkve Ukrajine” izaziva tjeskobu i nerazumijevanje zbunjenih vjernika, kao i cijele Pravoslavne Crkve.

U vezi s navedenim, Poljska autokefalna pravoslavna Crkva je u više navrata pozivala i poziva na sazivanje sastanka poglavara partikularnih pravoslavnih Crkava u duhu ljubavi, poniznosti i razumijevanja kako bi se pokušalo riješiti pitanje tzv. “Pravoslavne Crkve Ukrajine”.

Pravoslavna Crkva u Poljskoj, spominjući se dobrote i brige za pravoslavne emigrante koji su se sada i proteklih godina zatekli u našoj domovini, podjednako pastirski pokriva sve, bez obzira na njihovu nacionalnost. Počevši od 24. veljače 2022. godine, tj. od početka rusko-ukrajinskog rata, pomoć i utočište, uključujući i dušobrižništvo, pruža se ukrajinskom stanovništvu pod omoforom[1] Poljske autokefalne pravoslavne Crkve, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Ova pomoć traje do danas.

Poljska autokefalna pravoslavna Crkva stalno moli za mir, jedinstvo i stabilnost u Ukrajini.

Kao što je navedeno, povod za ovu Izjavu bile su objave na temu vlastitog kanonskog statusa na službenoj stranici PCU pomisna.info (vjerojatno je riječ o pismu koje je Epifanije Dumenko[2] uputio poglavaru Poljske pravoslavne Crkve, čiji je tekst objavljen na web stranici 19. kolovoza 2022. – ur.).

izvor: //pravlife.org/ru/


[1] Posebna biskupska liturgijska „štola“. Izraz „pod omoforom“ znači biti pod jurisdikcijom određenog biskupa ili Crkve.

[2] Poglavar PCU.

Jedna misao o “Poljska Crkva službeno odbila priznati “hijerarhiju” PCU

  1. Konačno glas razuma protiv carigradskog bezakonja. I to dokazano neutralne strane. “Pravoslavna crkva Ukrajine” postoji samo zato da bi širila mržnju prema svemu što je rusko, a ne da bi ljude privodila spasenju. Kida se apostolski slijed rukopolaganja. I to može uprljati sveopću (katoličku, vaseljensku) crkvu!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s