U SPC kanoniziran svećenik koji je krstio Gavrila Principa

U svibnju je Arhijerejski sabor SPC[1] proglasio svetim sveštenomučenika[2] Miloša Bilbiju.

Sinodski akt o kanonizaciji sveštenomučenika Miloša Bilbije pročitan je jučer, 10. kolovoza 2022. godine, tijekom svečane Liturgije[3] u crkvi sv. apostola Petra i Pavla u bosanskom gradu Bosanskom Grahovu. Krajem 19. stoljeća tadašnji paroh[4] Miloš krstio je Gavrila[5] Principa, budućeg atentatora na austrijskog nadvojvodu Franju Ferdinanda, prenosi svetigora.com.

Liturgiju je služio episkop[6] bihačko-petrovački Sergije. Prvo liturgijsko slavljenje novoproglašenog sveca započelo je uoči njegova spomendana večernjom službom.

„Moći svetog mučenika Miloša, u narodu poznatog kao Milan Bilbija, položeni su u novu svetinju koju je sagradio njegov unuk, protojerej[7] Vojislav Bilbija, paroh roterdamski i vladičanski[8] namjesnik u Nizozemskoj“, rekao je protođakon[9] Nemanja Relić.

Godine 1914. protojerej Miloš služio je kao paroh u bosanskom selu Crnom Lugu, gdje je započeo izgradnju crkve sv. proroka Ilije. Ti su radovi prekinuti 28. lipnja, na dan kada je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, što je postalo i formalni povod za početak Prvog svjetskog rata.

Za ubojstvo je bila predviđena smrtna kazna, ali se nije mogla primijeniti na maloljetnika, kakvim se prema austrougarskim zakonima smatrao 19-godišnji Princip. Počele su parnice, a onda su se vlasti sjetile svećenika Miloša Bilbije iz Crnog Luga, koji je krstio novorođenog Gavrila, rođenog 26. srpnja 1894. godine.

Kako bi svećenik promijenio crkveni krsni list, pomaknuvši datum rođenja Gavrila Principa mjesec dana ranije, austrougarske su ga vlasti odlučile podmititi. Nakon što je o. Miloš odbio sudjelovati u krivotvorenju, uhićen je i brutalno mučen u zatvoru, ne bi li tako bio prisiljen priznati da je Principov pravi datum rođenja 26. lipnja.

Poglavar mileševskog manastira[10] Aleksej Nenadić, koji je u to vrijeme bio crkveni upravitelj i pomoćni duhovnik, svjedočio je o stradanju zatvorenika. Rekao je da su protojereju spaljene brada i kosa, tamničari su ga tukli vrećama pijeska, što je izazvalo teško unutarnje krvarenje. Ali o. Miloš nikada nije pristao promijeniti Principov datum rođenja. Nakon dva dana mučenja, polumrtav, poslan je kući.

Gavrila Principa osudili su na najveću moguću kaznu za maloljetnika – dvadeset godina zatvora. A njegov krstitelj Miloš, nikada se nije oporavio od batina i nakon dvije godine bolesti umro je 28. srpnja 1916. godine. Pokopan je na crnoluškom groblju. Godine 2018. pronađene su relikvije ovog novomučenika, prenesene u Bosansko Grahovo i sada su trajno izložene za štovanje u crkvi sv. Petra i Pavla.

Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne Crkve, održan 21. svibnja 2022. godine, donio je odluku o kanonizaciji sveštenomučenika Miloša Bilbije i odredio datumom slavljenja njegovog spomena 10. kolovoza.

izvor: pravlife.org/ru/


[1] Vrhovno tijelo SPC, sabor svih biskupa te Crkve.

[2] Svećenik-mučenik.

[3] Misa.

[4] Župnik.

[5] Gabrijel.

[6] Biskup.

[7] Viša titula svjetovnih svećenika.

[8] Biskupski.

[9] Počasna titula svjetovnih đakona.

[10] Samostan.

Jedna misao o “U SPC kanoniziran svećenik koji je krstio Gavrila Principa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s