Preko 400 vjernika grčke Crkve pozvalo svog mitropolita da ne služi s carigradskom „Pravoslavnom Crkvom Ukrajine“

Vjernici GPC-a napisali su pismo svom mitropolitu Stefanu s molbom da ne poziva Epifanija Dumenka[1] i da ne služi s njim.

Vjernici Grčke pravoslavne Crkve, saznavši da će Epifanije Dumenko u rujnu služiti na otoku Tasosu zajedno s patrijarhom Bartolomejem, arhiepiskopom Jeronimom[2] i njihovim mitropolitom, prikupili su potpise da spriječe posjet poglavara PCU. O tome izvještava tashyras.worldpress.com.

„Bilo nam je drago saznati da je, na Vaš prijedlog, Sveti sinod grčke Crkve odredio mjesec rujan za proslavu Svih svetih otoka Tasosa. Također smo obaviješteni da će na prvo slavlje u sklopu ovih događanja doći i Njegova Svetost Ekumenski Patrijarh Bartolomej i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Atene i cijele Grčke Jeronim”, pišu vjernici.

Oni javljaju da je “našu radost, međutim, prije nekoliko dana zamijenila tuga kada su se pojavile informacije da će na ovom slavlju biti nazočan raskolnički lažni episkop[3] Kijeva Epifanije, koji je laik u svećeničkom odijelu”. Vjernici pišu da su Dumenkova struktura “samozaređeni raskolnici”, koje nije priznalo 10 od 14 pravoslavnih Crkava.

“Nažalost, ne samo da niste opovrgli ova izvješća, nego ste ih, naprotiv, najavom biskupije o posjetu Vaših uvaženih gostiju i takozvanog kijevskog episkopa g. Epifanija potvrdili, a rezultat je naša velika uzrujanost zbog takvog vašeg izbora.”

Vjernici pišu da je koncelebracija s laicima u mantijama uvreda za biskupsko zvanje, koje je Bog dao.

„Trebaju li težnje i ambicije trećih strana (primjerice političara, diplomata i crkvenih poglavara) vrijeđati Vašu Eminenciju i razbjesniti vjernike? … Smatramo da takav postupak vrijeđa i Trojedinog Istinitog Boga, i Vas kao Prvosvećenika, i nas kao vjernike“, pišu vjernici Mitropolije i pozivaju mitropolita Stefana „da se odupre svima onima koji su smislili ovakav neprihvatljiv postupak.”

Također, vjernici GPC-a napominju da će nastaviti prikupljati potpise sve dok ne saznaju da je poziv Dumenku povučen. Trenutno je 407 vjernika grčke Crkve potpisalo pismo.

Vjernici su kopije pisma poslali patrijarhu Bartolomeju, nadbiskupu Jeronimu i stalnim članovima Sinoda GPC-a.

Podsjetimo, 4. rujna na otoku Tasosu carigradski patrijarh održat će liturgiju na koju je pozvan i Epifanije Dumenko.

izvor: spzh.news/ru


[1] Poglavar carigradske „Pravoslavne Crkve Ukrajine“.

[2] Poglavar grčke Crkve.

[3] Biskup.

3 misli o “Preko 400 vjernika grčke Crkve pozvalo svog mitropolita da ne služi s carigradskom „Pravoslavnom Crkvom Ukrajine“

  1. Grčki pravoslavni verni narod je pobožan i crkven narod. Nažalost, jedan deo njihovog sveštenstva i episkopata je na talasima neoliberalizma i globalizma. Nedavno je jedan mitropolit, koji bi u budućnosti mogao postati vaseljenski patrijarh, krstio decu dva homoseksualca. I to ne tajno već medijski veoma propraćeno, gde možemo da vidimo na slikama srećni gej par i mitropolita ispred ikonostasa. Što se tiče ovog dogadjaja grčka crkva je priznala i u jedinstvu je sa ukrajinskim raskolnicima i porošenkovom crkvom i u poslednje vreme nastupa veoma rusofobno, postoje kanali na youtube pojedinih grčkih sveštenika u kojima se, ne predsednik Putin, već patrijarh Kiril poredi sa Hitlerom.

    Sviđa mi se

  2. Vjerojatno su Grci prerukopoložili cijelu tu ekipu iz Kijevske patrijaršije i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Tako su napravili i sa episkopatom ukrajinske crkve u SAD-u i Kanadi, mada o tome šute; ali tu i tamo ispliva po koje svjedočanstvo.

    Sviđa mi se

  3. Pravoslavna crkva Ukrajine će zajedno s Ukrajinskom grkokatoličkom crkvom vjerojatno biti i proba za interkomuniju između pravoslavnih i rimokatolika. Već se vrše zajednički parastosi i sl. Postoje ozbiljne najave za tako nešto.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s