Novo: na posvetu crkve u Teslinom Smiljanu dolazi patrijarh

Donosimo nove informacije u vezi s posvetom crkve u Smiljanu, rodnom selu Nikole Tesle.

***

Radosno se odazivajući pozivu Njegovog Preosveštenstva[1] Episkopa[2] gornjokarlovačkog g. Gerasima i srpskog pravoslavnog naroda Like i cijele Episkopije[3] gornjokarlovačke[4], Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije će 2. kolovoza 2022. godine, na blagdan sv. proroka Ilije, u ličkom selu Smiljanu služiti svetu Liturgiju[5] i posvetiti obnovljeni hram sv. apostola Petra i Pavla.

Smiljan i hram sv. apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. stoljeća, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu Crkvu i srpski pravoslavni narod. Smiljan je širom svijeta proslavio jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih znanstvenika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. srpnja 1856. godine u parohijskom domu[6] tik pored crkve sv. apostola Petra i Pavla,  u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej[7] Milutin. U tom hramu je veliki srpski znanstvenik i kršten, već dan po rođenju.

Povijesni posjet patrijarha Porfirija podudara se s godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan[8] 1941. godine, koje je nastavljeno i narednih kolovoških dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i djece do staraca. U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i jedanaest bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u namjeri da zatru svaki trag naroda koji je iznjedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine sredstvima Srba iz Chicaga, da bi tijekom posljednjeg rata od 1991. do 1995 godine obnovljeni hram devastiran i opljačkan. Danas je, trudom vladike[9] Gerasima, svećenstva i prilozima vjernog naroda hram, koji je u potpunosti obnovljen i freskopisan, ponovno mjesto u kojem se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog svijeta.

izvor: spc.rs


[1] Oslovljavanje biskupa: onaj tko ima puninu posvećenja, „mnogoposvećeni“.

[2] Biskup.

[3] Episkopija ili eparhija je biskupija.

[4] Jedna od eparhija (biskupija) SPC u Hrvatskoj, sa sjedištem u Karlovcu (zove se gornjokarlovačka, da bi se razlikovala od nekadašnje karlovačke u Srijemskim Karlovcima). Pokriva šire karlovačko područje, Kordun, Baniju, Liku, Gorski kotar, Primorje i Istru.

[5] Misa.

[6] Župni dvor.

[7] Viša svećenička titula.

[8] Dan sv. Ilije.

[9] Jedan od naziva za biskupa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s