Na sv. Iliju – posveta obnovljenog hrama u Smiljanu

Posveta živopisa i obnovljenog hrama sv. apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u Eparhiji[1] gornjokarlovačkoj[2], u kome je kršten slavni srpski znanstvenik Nikola Tesla i u kome je službovao njegov otac prota[3] Milutin Tesla, bit će na blagdan sv. Ilije, 2. kolovoza 2022.g., najavio je za Radio “Slovo ljubve” paroh[4] gospićko-smiljanski jerej[5] Dragan Mihajlović.

Molitveni čin posvete hrama izvršit će episkop gornjokarlovački g. Gerasim i episkop osječkopoljski i baranjski g. Heruvim, uz susluženje sveštenomonaha i svećenika Eparhije gornjokarlovačke.

Podsjećamo, zidani hram je u Smiljanu sagrađen na temeljima stare crkve izgrađene od drveta. Episkop[6] Danilo Jakšić je posvetio hram 1765. godine. Nikola Tesla je kršten u ovom hramu 1856. godine. Crkva je porušena 1941. godine, a obnovljena 1986. Međutim, za vrijeme posljednjeg rata na ovom prostoru 1991.–1995. godine, crkva je oštećena i opljačkana.

Posljednjih godina je zamijenjen krov, obnovljen kameni pod. Hram je i freskopisan. Freske je oslikao o. Milan Radusin iz Eparhije dalmatinske. Na freskama se nalaze i Sveti srpski novomučenici Jadovinski i obitelj Tesla.

izvor: pouke.org


[1] Biskupija.

[2] Jedna od eparhija (biskupija) SPC u Hrvatskoj, sa sjedištem u Karlovcu (zove se gornjokarlovačka, da bi se razlikovala od nekadašnje karlovačke u Srijemskim Karlovcima). Pokriva šire karlovačko područje, Kordun, Baniju, Liku, Gorski kotar, Primorje i Istru.

[3] Protojerej – viša svećenička titula.

[4] Pravoslavni župnik.

[5] Svećenik.

[6] Biskup.

2 misli o “Na sv. Iliju – posveta obnovljenog hrama u Smiljanu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s