Mjesne Crkve obaviještene o crkvenoj situaciji u Ukrajini

Mitropolit borispoljski i brovarski Antonije, upravnik poslova Ukrajinske pravoslavne Crkve, izvijestio je biskupe i poglavare mjesnih pravoslavnih Crkava o aktualnoj crkvenoj situaciji u borisopoljskoj biskupiji i općenito u Ukrajini, prenosi boryspil-eparchy.org.

Konkretno, od 20. do 21. lipnja 2022. poslana su pisma Antiohijskoj, Jeruzalemskoj, Srpskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Gruzijskoj, Poljskoj, Albanskoj pravoslavnoj Crkvi, Crkvi čeških zemalja i Slovačke, Pravoslavnoj crkvi u Americi, kao i nizu biskupa spomenutih Crkava, uključujući biskupe iz ciparske Crkve, koje mitropolit Antun osobno poznaje.

Čestitajući primateljima početak Petrovog posta, upravitelj poslova UPC-a je naveo da “na najveću žalost, razne anticrkvene snage ne prestaju koristiti tešku situaciju u zemlji za svoje ciljeve”. Kao biskup borisopoljske biskupije, vladika Antonije rekao je da su u njegovoj biskupiji „odlukom 5 gradskih i seoskih vijeća, pod pritiskom lokalnog vodstva i uz ignoriranje mišljenja stvarnih župljana, donesene populističke i nezakonite odluke o zabrani ili prekidu djelovanja UPC-a na području tih zajednica.” Općenito, u Ukrajini ima 36 takvih slučajeva.

Mitropolit Antonije je napomenuo da su pristaše novostvorene “Pravoslavne Crkve Ukrajine” silom zauzeli crkve UPC-a u cijeloj zemlji. “Ukupno je zauzeto 250 hramova, a postoje samo 53 prijelaza cijelih župa u njihovu Crkvu. Pokušaji “prebacivanja” ove ili one župe u njihovu Crkvu nisu ništa drugo nego otvoreni crkveni prepad, i to se radi iskreno u korist “PCU”. Unatoč deklarativnim izjavama potonje o spremnosti na dijalog, u stvarnom životu se nastavljaju spomenute neprijateljske radnje koje onemogućuju početak dijaloga”, rekao je mitropolit Antonije.

Biskup je kazao da su zajednice Ukrajinske pravoslavne Crkve u mnogim selima i gradovima ponovno prisiljene opremati privremene prostore za bogoslužje i tužbe, dok mali broj ljudi pohađa bogoslužje u otetim crkvama. Sve ove odluke i zapljene hramova od strane pristaša PCU-a provode se s ciljem sijanja podjela i neprijateljstva među Ukrajincima na terenu i provociranja na nasilne sukobe, čime se iznutra narušava integritet zemlje.

“Kao upravitelj poslova Ukrajinske pravoslavne Crkve, obratio sam se otvorenim pismom našem predsjedniku V. A. Zelenskom, kao i veleposlanicima europskih i drugih zemalja u Ukrajini i međunarodnim organizacijama za ljudska prava. Međutim, trenutno još nismo dobili nikakav jasan odgovor i još uvijek ne vidimo odgovarajuće radnje od strane države koje bi utjecale na normalizaciju ove situacije u zemlji”, rekao je mitropolit Antonije.

Istodobno, naglasio je biskup, usprkos gore navedenim iskušenjima, Ukrajinska pravoslavna Crkva nastavlja obavljati svoje poslanje među narodom Ukrajine, pružajući pomoć svim ljudima koji su stradali u ratu, izbjeglicama, osnivajući župe u inozemstvu, za brigu o onim vjernicima koji su bili prisiljeni otići.

Na kraju pisma poglavar UPC-a zamolio je pravoslavne biskupe da nastave s molitvom za svećenstvo i vjernike borisopoljske biskupije, kao i za cijeli ukrajinski narod.

izvor: pravlife.org

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s