Bugarska patrijaršija stupila u euharistijsko zajedništvo s makedonskom Crkvom

Sveti sinod Bugarske patrijaršije u punom sastavu je na svom sastanku 21. lipnja 2022. godine dao svoje svjedočanstvo o iscjeljenju raskola s Makedonskom pravoslavnom Crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom (MPC-OA). Arhijereji su glasovali za odgovarajuću odluku nakon što su proučili pisma carigradskog patrijarha Bartolomeja i patrijarha srpskog Porfirija o kanonskom statusu MPC-OA, javlja bg-patriarshia.bg.

“Bugarska patrijaršija, sa zahvalnošću Bogu i duhovnom radošću, pozdravlja odluku o uklanjanju raskola i ulazi u kanonsko i euharistijsko zajedništvo s Pravoslavnom Crkvom Sjeverne Makedonije”, navodi se u odluci Sinoda.

Po pitanju naziva “Makedonska pravoslavna Crkva – Ohridska arhiepiskopija” bugarski biskupi nisu donijeli konačnu odluku, uz formulaciju da to “još treba razmotriti”.

izvor: pravlife.org

2 misli o “Bugarska patrijaršija stupila u euharistijsko zajedništvo s makedonskom Crkvom

  1. Jedinstvo vjernih je svakako dobro. Trebalo bi i preispitati ime “Bugarska pravoslavna crkva – Bugarska patrijaršija” jer ogromna većina Bugara ne ide u crkvu i ravnodušni su prema vjeri. Najbolje “Pravoslavna crkva u Bugarskoj”. A i kako se Bugari odnose prema pravoslavnima druge narodnosti najbolje pokazuju brojni Vlasi u Bugarskoj (naročito Vidim i okolica) kojima se brane i vlastita narodna imena na krštenju… Teški šovinisti i prema Makedoncima

    Sviđa mi se

    1. Bugari zapravo i jesu prvi koji su uneli ime nacije u naziv jedne pomesne crkve – Bugarska pravoslavna crkva. Ranije to nije bila praksa bez obzira što Bugari zaista jesu bili većina u toj pomesnoj crkvi i ista je imala karakter bugarskog naroda, jezika i kulture. To je nekada bila (veliko)trnovska patrijaršija kao što je srpska pećka (Grad Peć u Metohiji) ranije žička (Manastir Žiča kod Kraljeva). Isto tako sve drevne crkve nose nazive po gradu gde se nalazilo središte kao Konstantinopolj, Aleksandrija, Jerusalim, Rim itd. Ova praksa, ne ulazim da li je dobra ili ne, teško da može da se poništi u ovo vreme, izvesno je da smeta misiji crkve jer naročito u nepravoslavnim zemljama odbija narode koji su druge nacije ili vere i takve crkve u inostranstvu najčešće služe kao etno klubovi za dijasporu zato mnogi pomisle da pravoslavlje nije univerzalno da je podeljeno, iscepkano i da pripada samo odredjenim nacijama medjusobno podeljenim.

      Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s