Priča i poruka Albanca s Kosova i Metohije koji je postao pravoslavan

U kontaktu s Ilijom Kastriotijem, iz muslimanske obitelji s Kosmeta, koja sada živi u Njemačkoj, Etos je dobio dozvolu da objavi njegovu životnu bogotražiteljsku priču.

„Moje ime je Ilija Kastrioti, rođen sam na Kosovu i Metohiji (južna Srbija) 05. lipnja 1986. godine u obitelji sunitskih muslimana Albanaca.

Godine 1993-1994. smo došli u Njemačku i od tada živimo ovdje (majka, otac, sestra i ja). Majka me je od malena odgajala kao muslimana. Kada sam bio tinejdžer, zainteresirao sam se za kršćansko vjerovanje, kada sam čitao povijest svoje zemlje.

Od tada sam imao nekoliko pitanja. „Zašto su mnogi narodni heroji imali kršćanska imena? Što je kršćanstvo?“

Jednog dana sam istraživao o ovom vjerovanju.

U isto vrijeme čitao sam mnogo stvari o povijesti same Crkve i učenju, Svetom pismu. Na Kosovu i Metohiji živi manjina rimokatolika Albanaca i ja sam počeo od katolika, pravoslavlje mi nikada nije bilo opcija, pošto smo imali rat sa Srbima i nisam se želio povezivati s njima.

Istraživao sam, čitao o nauku rimokatoličke „Crkve“, istovremeno sam tražio u Bibliji, Svetom pismu… Prvo što sam pročitao je dio iz evanđelja po Ivanu 8, 1-11. Bio sam suočen s velikom ljubavlju, koju nikada nisam našao u islamu „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen“ (Iv 8, 1-11).

Bio sam šokiran, po mom islamskom razmišljanju, ova žena je zaslužila da bude kamenovana i da umre, ipak su me riječi Gospodina Isusa paralizirale. Prvi put sam osjetio pravu božansku ljubav, čak sam i zaplakao, jer je bilo toliko ljubavi.

A onda sam također saznao da rimokatolička Crkva mnogo toga nije živjela, pa čak je i pogrešno učila. Njihove dogme su jednostavno pogrešne i nebiblijske.

Kasnije sam u protestantskoj Crkvi tražio pravi način bogoslužja, ali sam i tamo vrlo brzo saznao da to nema nikakve veze s onim što je Isus učio ili što su govorili apostoli. Dakle, ostalo je samo pravoslavlje, pravoslavna vjera, koju sam s toliko predrasuda koje sam imao počeo izučavati (dogme, povijest Crkve itd).

Čuo sam pravoslavnu psalamsku glazbu na različitim jezicima, nisam razumio nijednu riječ, ali sam čuo anđele kako pjevaju, glasovi su mi dopirali do srca duboko u mojoj duši.

Ali morao sam saznati i da mnogi pravoslavni vjernici baš i ne znaju mnogo o svojoj vjeri i moram iskreno reći da nisu imali utjecaja na mene, ali jesu pravoslavni monasi i monahinje, koje sam zavolio zbog toga kako su živjeli, tako biblijski, kao raj!

Onda sam shvatio „i ja želim ovo.“ U potrazi za Istinom su me roditelji odbacili, prijetili mi i vrijeđali me kada su čuli da želim ići pravoslavnim putem. Uprkos svim otporima odlučio sam se krstiti, otišao sam u Albaniju 2013. godine i tamo sam tražio crkvu sv. Teodora (Vlorë, Albanija). Tamo sam sreo o. Kostandina, ispričao sam mu svoju priču i njegovo prvo pitanje je bilo: “Zašto putujete 2000 km da se krstite? Ima i pravoslavnih zajednica u Njemačkoj?”

Ali to je za mene imalo duhovni razlog. Na pitanje (zašto je iz Njemačke došao u Albaniju da se krsti, prim) je odgovoreno kada sam se krstio – osjećao sam se kao da sam svojim krštenjem pokrstio cijelu Albaniju i razbio „islamsku čaroliju“.

Slava Bogu!

Vrativši se kući u Njemačku, počeo sam raditi na duši, sve više, jer mi je đavao rekao „SADA SI KRŠTEN, ČESTITAM, NE MORAŠ VIŠE“. Morao sam se mnogo mučiti, ali duhovne knjige naših Svetih Otaca postale su moje oružje za ovu borbu. Kasnije su se i moja žena i sestra krstile.

Slava Bogu!

Počeo sam postiti, trenirati samokontrolu, promijenio sam način života, prestao s mnogim svjetovnim stvarima poput rap glazbe (a također i sa slušanjem svjetovne glazbe), srušio svoj studio za snimanje i bacio sve, itd… Htio sam da živimo vjeru pravoslavnu. Danas ja i moja žena postimo „lako“, odlučili smo prestati raditi neke stvari, a ne samo da se uzdržavamo od mesa ili druge hrane.

To je bila vrlo kratka priča o tome kako sam postao pravoslavac. Samo želim reći nekoliko riječi svojoj braći i sestrama u Kristu: Pazite se, odgajajte svoju djecu pravoslavno i ne prilagođavajte se ovom „svijetu“ jer je ovaj svijet protiv Boga. Iza ovog „suvremenog svijeta“ čeka nas pakao.

Čitajte Bibliju, knjige svetaca, vidjet ćete sebe, ne smijete se prepustiti poplavi grijeha, morate plivati protiv toga, teško je, ali uz Božju pomoć sve je moguće. Idite, ispovijedite svoje grijehe, pričešćujte se, i trenirajte svoju djecu i duhovno i tjelesno.

Bog vas blagoslovio sve

U ljubavi, brat vaš u Kristu Ilija

izvor: etos.press

2 misli o “Priča i poruka Albanca s Kosova i Metohije koji je postao pravoslavan

  1. Moje skromno mišljenje je da su se sada ispunili svi uslovi za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi Kosova od strane svete crkve u Srbiji, još samo da nam to sve zvanično obznani Porfirije i jednoglasna grupa od 40 vladika i to da potvrdi izvesni gospodin iz Istanbula.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s