Posljednja prepiska između Anthonyja (Franka) Atwooda i mitropolita Jeroteja Nafpaktoskog prije njegovog pogubljenja

U prethodnom tekstu najavio sam da je Anthony (Frank) Atwood, trebao biti pogubljen u Arizoni u Sjedinjenim Državama početkom lipnja. Njegovi su odvjetnici radili na tome da smrtnu kaznu pretvore u doživotnu, da odgode izvršenje, zbog problema s otrovima, ali je na kraju sve odbijeno.

Toliko godina izjavljuje da, iako je napravio mnogo grešaka u životu, nije počinio ubojstvo za koje je osuđen na smrt. I osobno vjerujem u njegovu nevinost.

Tako će Anthony biti pogubljen u srijedu, 8. lipnja, u 10 sati u Arizoni u Americi, odnosno u 20 sati, u Grčkoj.

U pismu koje mi je poslao u subotu, 4. lipnja, odnosno prije tri dana, između ostalog mi je napisao:

Dragi moj učitelju bogoslovlja!

Mitropolite (Starče[1]) Jeroteju,

Pomaže Bog!!!

O sudu. Saslušanje za pomilovanje (zahtijev za doživotni zatvor) imali smo 24. svibnja. S optimizmom sam mislio da je vjerojatnost uspjeha 1%! Naravno, odbili su me pomilovati. Međutim, slava Božja pobjeđuje!!! Ljubljeni starac Pajsije doveo je dvadesetak monaha i monahinja, te preko 150 vjernika koji žive blizu samostana. Neki monasi su svjedočili o velikom unutarnjem preobraženju koje je Bog učinio u meni, pa što su se „milosrdno vijeće“ i vlast više trudili da izgledam loše, to je moje čudesno preobraženje izgledalo veće! Bog je odlučno pobijedio!

Mitropolit Atanazije mi je rekao da je Bog, ako dopusti moje pogubljenje, prihvatio moje pokajanje i da sam spreman otići u raj. Sarah i ja se oslanjamo na ovu mudru riječ. Ja osobno, tužan sam zbog svog nemara u molitvi, a, naravno, za Sarah bi bilo šokantno da bude sama bez mene. Molite se za našu snagu u Kristu!

Nastavljam svoja bdijenja, po 2 sata, ali sam i dalje nemaran i ne obavljam časoslov i ne molim uvijek iz molitvenika. Iskušao sam “isihastičke” metode za molitvu (disanje, itd.) i jednom sam doživio nešto za što mislim da je molitva srca. Kad se sada dobro koncentriram, čini se da Molitva poznaje put do mog srca, ali je ubrzo tjeraju svjetovne misli (logismoi). Osjećam se tako promašeno!

To što ste me mislili savjetovati za vrijeme Večernje Uzašašća Gospodnjeg divno je i ohrabruje me. Slava Bogu! Vaše učenje je duhovni kisik, i molim se da moja duša nastavi duboko udisati ovaj miris koji spašava dušu!

Ponekad nađem utjehu u savjetima duboko produhovljenih monaha i, tragično, mnogo puta izgubim fokus i postanem uznemiren zbog ovog što se događa. Čini mi se vrlo ružnim iskustvom da će me vlast vezati i dati mi smrtonosni otrov. To je, međutim, vozilo koje će me odvesti na put u raj! Sukob u meni! Poslušati savjet mitropolita Atanazija čini mi se kao duhovni spas u ovom moru krajnjeg ovozemaljskog ludila. Isto vrijedi i za Vaše savjete i upućivanje na riječi svetaca…

Pa, prije svega, ponizno molim Vaše molitve da moja smrt bude Uzašašće s Kristom, ako budem ubijen 8. lipnja. Vi ste duhovno svjetlo. Hvala vam puno!!! Ako možete ponovno poslati e-mail do 7. lipnja, bit ću ti ponizno zahvalan. Molim vas!

Molim se da budete spašeni po zagovoru Presvete Bogorodice.

S puno ljubavi u Kristu,

Anthony (grešnik)

***

Odmah sam mu odgovorio i on mi je pisao 6. lipnja, dakle jučer.

***

Poštovani mitropolite Jeroteju,

Želim da znate da sam veoma sretan što vam šaljem e-mail i oduševljen sam što ću dobiti vaš odgovor! To me veseli! Hvala vam…!

Starče, vidite moj “dobar stav” u e-mailovima, a ne vidite koliko puta se strašno borim s Bogom. Neka mi Bog oprosti, ali tako je i prema Gospodinu Isusu Kristu i prema Bogorodici. Da, priznao sam, pa čak i demoni šapuću da ja ne mogu proći kroz mitarstva i čekaju me. Svi vide moju dobru stranu, ali ja se bojim svoje loše strane. A sada se usuđujem uzeti Veliku shimu… Bojim se demona!

Ja sam najomraženiji zatvorenik u Arizoni. Moj put je bio jako dug i težak. Kroz sve to me Bog nosi s ljubavlju, i sada s nadom pristupam vratima smrti, s nadom u monašenje, u mučeništvo i u raj. Čini se arogantnim to reći! Ali počinjem shvaćati i prihvaćati Božju milost. Da, neka je blagoslovljeno!

Vaši napori za mene nevjerojatno me čine poniznim. To što imam lanac molitve koji će me održati na životu i nakon pogubljenja (barem 40 dana). Ovo me jako tješi.

Sviđa mi se odlomak iz poslanice Rim 8, 35-39. Čak i kao protestantu to mi je imalo puno smisla, a sada još više.

Sada imam 5. svezak Filokalije (Dobrotoljublja) koji će me pratiti do moje smrti u srijedu. Slava Bogu!

***

I nakon ovoga piše nevjerojatnu stvar, i to su njegove posljednje riječi:

***

Na kraju, dopustite mi da s vama podijelim nedavno iskustvo: nakon mog ročišta 24. svibnja, obitelj žrtve je prošla pored mog kaveza, a djevojčin ujak se nasmiješio i rekao: “Sada ćeš konačno dobiti iglu u ruku.” Sagnuo sam se i nasmiješio. Taj me čovjek 40 godina prezirao, a sada ima priliku proklinjati me licem u lice. Dobar osjećaj! Bio sam sretan! Ne slažem se s njegovom mržnjom, ali mislim da razumijem i žao mi je što on to mora učiniti da bi se osjećao bolje.

Bio je to zanimljiv i ohrabrujući trenutak.

Volim vas starče. Puno vam hvala!

S puno ljubavi u Kristu,

Anthony

***

Odgovorio sam mu tako kako bih ga ohrabrio na ovom putovanju.

***

Što reći o mom voljenom Anthonyju!

Jednog ću dana objaviti našu dugu korespondenciju koja se proteže na stotinjak stranica, a u osnovi je pastirsko duhovno vodstvo jednog biskupa osuđeniku na smrt i pokazat će cijeli njegov unutarnji svijet duše.

Molim se da bude imao snage na tom putu, da Kristovom snagom pobijedi sve svoje strahove i da se susretne s Kristom, kojeg je toliko volio u zatvoru, uz značajnu pomoć svoje nevjerojatne supruge Sarah.

Moramo se moliti za ovo teško vrijeme s kojim se moj ljubljeni Anthony suočava, kako bi hrabro i uz “Molitvu Isusovu”, kako sam ga savjetovao, izvršio težak prijelaz iz tjelesnog života u vječno Svjetlo.

Napomena: Dobio sam informaciju da je Anthony danas primio Veliku shimu[2] i uzeo ime Epfraim, po svom pokojnom duhovnom ocu i utemeljitelju pravoslavnog samostana sv. Antuna u Arizoni.

izvor: https://www.johnsanidopoulos.com/


[1] Starcima se naziva u pravoslavlju iskusne monahe-duhovnike.

[2] Najviši stupanj monaštva.

5 misli o “Posljednja prepiska između Anthonyja (Franka) Atwooda i mitropolita Jeroteja Nafpaktoskog prije njegovog pogubljenja

 1. Pitanje za urednika: AKO SE NETKO POKAJE ZA UČINJENI GRIJEH, a u katekizmu piše da se grijeh može učiniti djelom, riječju i mišlju, i dobije od svećenika odrješenje, sa ili bez epitimije kao nekakvog odgojnih sredstva, DA LI SE TAJ GRIJEH BRIŠE I VIŠE NE SPOMINJE? I kakav je sad npr. odnos prema svjetovnoj vlasti onoga tko se ispovijedio i dobio odrješenje za grijeh koji svjetovna vlast kazneno progoni (ubojstvo, silovanje itd.)? I zanima me i vaš stav za ovakav slučaj, za koji sam davno čuo: episkop je saznao da svećenik je neki svećenik u njegovoj eparhiji prije braka imao spolne odnose. I raščinio je toga svećenika. Svećenik se pravdao da je prije nego što je rukopoložen pokajao se i ispovijedio za navedeni grijeh. Da li se time što je episkop raščinio svećenika obezvređuje sveta tajna ili sakrament ispovijedi, pokajanja? Molim vas za komentar. Hvala lijepa

  Sviđa mi se

  1. Što se tiče prvog pitanja, svjetovna i crkvena vlast su dvije različite vlasti koje su, pogotovo u modernom svijetu odvojene jedna od druge, i bave se sasvim različitim razinama ljudskog postojanja. Crkvena vlast se brine za čovjekov vječni život, i kada se pravilno čovjek pokaje i sakramentalno odriješi, on je siguran za svoje vječno spasenje. Međutim, svjetovna vlast se nije dužna pokoravati Crkvi i ima svoja pravila igre, te čovjeka kažnjava za ovozemaljski život, služeći se ovozemaljskim shvaćanjima pravednosti. Postoje međutim, i grijesi, koji, osim što su grijesi, predstavljaju i određene kanonske zapreke i zabrane. Za njih se dobije oprost kroz pokajanje i ispovijed, i čovjek je na taj način izgladio ton za vječno spasenje, međutim, ostaju kanonske posljedice, zabrana svećenstva na ovome svijetu za svakog tko ga oskvrne. Za takve koje spominjete, pokojni patrijarh Pavle znao je reći: “Može da bude svetitelj, ali ne može da bude svećenik.”

   Sviđa mi se

 2. Hvala vam na brzom odgovoru. Ali, niste odgovorili u potpunosti. Ako je netko ubio, silovao ili učinio kakvo drugo zlodjelo, pa se pokajao i dobio odrješenje od svećenika, treba li se taj javiti svjetovnoj vlasti i priznati svoje zlodjelo i odslužiti kaznu koju mu odredi sud. Što Crkva kaže u takvim slučajevima? Briše li se grijeh pokajanjem i odrješenjem. Čitao sam da se ne treba prisjećati ranijih grijeha… I zanima me što crkva kaže za one koji su umrli u raskolu. Što je npr. s vjernicima MPC koji su umrli za vrijeme dok je MPC bila u raskolu? Da li legalizacija MPC povlači retroaktivno blagodatnost svetih tajni koje su izvršene u raskolu? Dajte malo detaljnije odgovore. Hvala i lijep pozdrav!

  Sviđa mi se

  1. Da, trebao bi se javiti svjetovnoj vlasti. Istina, grijeh se briše pokajanjem i odrješenjem. Ali pokajanje, da bi bilo iskreno, treba uključivati i želju da se šteta ispravi, da se zlo koje je nastalo barem malo sanira, nadoknadi. Ubiti ili opljačkati nekoga, nakon toga se “pokajati” i ispovijediti, ali nastaviti živjeti i dalje pored oštećenih osoba kao da se ništa nije dogodilo, dok se dotične osobe žderu u razmišljanju što im se dogodilo? To je licemjerno pokajanje. Što se MPC tiče da, legalizacija MPC povlači retroaktivno priznanje svih tajni i njihovu blagodatnost, tako je izričito napomenuo i vladika Jovan Vraniškovski pred kamerama. Prema tome, bilo bi moguće spasenje duše koja ne snosi nikakvu krivicu za raskol, nego je u dobroj vjeri i uslijed manjka spoznaje primila sakramente tamo. Oni koji su svjesno gurali raskol – ne znam baš. Uglavnom, prepustimo to Bogu.

   Sviđa mi se

 3. Još jednom hvala za odgovore. Molim vas da napišete i koji tekst o stavu pravoslavlja prema predestinaciji, Origenu i njegovoj teologiji, sveopćem spasenju, reinkarnaciji i sl. zanimljivim temama. Reinkarnacija se u današnje vrijeme dosta popularizira. Ako ste već objavljivali tekstove na navedene teme, molim vas, postavite poveznice. Lp

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s