Zašto se grijeh raskola ne može oprati ni mučeničkom krvlju?

Zašto se kaže da se grijeh raskola ne pere ni mučeničkom krvlju? Kako to?

Nazarij Voljnovič

Protojerej Vladimir Dolgih odgovara:

– Riječi da se grijeh raskola (starogrč. σχίσμα – “podjela”, “cijepanje”) ne može oprati ni mučeničkom krvlju pripadaju sv. Ivanu Zlatoustom i sadržane su u njegovoj jedanaestoj homiliji o Poslanici sv. apostola Pavla Efežanima, koja se bavi jedinstvom Boga, jedinstvom vjere, jedinstvom krštenja i jedinstvom Crkve (Ef 4, 4-7). Kako bismo odgovorili na vaše pitanje, moramo shvatiti što je svetac imao na umu.

U već spomenutoj jedanaestoj homiliji, sv. Ivan raspravlja o onima koji se odvajaju od Crkve kao Tijela Kristova (odlaze u raskol), navodeći dva glavna razloga za to odvajanje:

– hlađenje ljubavi i/ili

– činjenje nečeg nedostojnog u odnosu na nju.

Često se događa da ljudi koji otpadnu od Crkve vuku za sobom i druge, a to samo pogoršava zločin. Sv. Ivan Zlatousti ukazuje na to da je grijeh podjele Crkve sličan onome koji su počinili Spasiteljevi krvnici, koji su bičevali i razapeli Njegovo Prečisto Tijelo.

Doista, onaj tko je spreman dati svoj život za Krista, ne može uništavati Crkvu za koju je Krist dao svoj život. Ispada da su oni koji su otišli u raskol, a još više, koji su druge uvukli u grijeh raskola, rastrgnuvši time Tijelo Crkve, neprijatelji i mučitelji Crkve i njezina utemeljitelja Krista. To znači da, sve ako prihvate i mučeništvo, ne mogu ga prihvatiti za Krista i Njegovu Crkvu.

Mučeništvo je u tom slučaju samozavaravanje i stoga neće donijeti spasenje.

izvor: https://spzh.news/ru/

3 misli o “Zašto se grijeh raskola ne može oprati ni mučeničkom krvlju?

 1. Lijep pozdrav i hvala za vaše osvrte i idgovore na aktualne teme u pravoslavnom svijetu. Molim vas za odgovore na nekoliko pitanja koja me zanimaju, zapravo me zbunjuju. 1) Zašto se u slavenskim jezicima koriste nazivi “Pravoslavna crkva” i “pravoslavlje”, ako u rječnicima piše da na grčkom ortodoksija znači pravovjerje? 2) Ako u Credu stoji da vjerujemo u jednu svetu, katolič(ans)ku i apoatolsku crkvu, zašto Pravoslavna crkva, koja tvrdi da je ona jedina prava izvorna Kristova Crkva, ne koristi naziv Katolič(ans)ka poput Rimokatoličke crkve? 3) Da li je Rimokatolička crkva u raskolu spram Katolič(ans)ke Kristove Crkve ili je u pitanju čisto heretička zajednica? Čitao sam da su poodavno ukinute međusobne anateme. 4) U knjizi o Pravoslavnoj crkvi od teologa Ernsta Benza stoji da pitanje pitanje filioque nije hereza, molim vas za komentar njegovog stava. Hvala

  Sviđa mi se

  1. 1.) Grčki “doksija” može se prevesti i kao učenje i kao slava, slavljenje, dakle pravovjerje i pravoslavlje.
   2.) Koristi ona i naziv katolička/katoličanska/ saborna, sve do danas, u raznim tekstovima (tekst Vjerovanja, razni službeni dokumenti itd,) Crkva u biti nema imena, ima svoje oznake, a od svih, igrom okolnosti se nekako najviše koristi “pravoslavna”.
   3.) Ukinute su osobne anateme pape i carigradskog patrijarha, no vjerske razlike između zajednica su ostale. Znači, radi se o razlikama u vjeri, dakle i o pitanju pravovjerja/hereze, a ne samo raskola. Npr. pitanje papinstva je nauk vjere, dogmatsko pitanje, a ne pitanje crkvene administracije i organizacije.
   4.) Filioque – ono je Benzovo teološko mišljenje, no, kako ga opravdati? Mislim, izlazi li Duh i od Sina ili ne? Je li Sin počelo Duha ili nije? Ako je, čini li s Ocem jedno počelo, ili predstavlja odvojeno počelo? Imamo li onda u Bogu dva ravnopravna počela? Ili veće i manje počelo, dakle, stupnjevanje, odnos manji-veći među istobitnim osobama u savršenom i jednostavnom Bogu? Ovo su ozbiljna pitanja.

   Svako dobro i pozdrav!

   Sviđa mi se

  2. SLAVA Ocu i Sinu i Svetome Duhu na grčkom DOXA Patri kai Yio kai Agio Pnevmati. Jedan grčki sveštenik je rekao da bi najpravilniji prevod reči pravoslavlje na engleski bilo “True glory”.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s