Što je to uopće „kanonska Crkva“?

U posljednje vrijeme i kod nas u Hrvatskoj se mnogi razbacuju ovim pojmom, pojmom „kanonska Crkva“, a da uopće ne razumiju što je to. Evo jednog kratkog i jasnog odgovora.

„U Crkvi sam samo dvije godine i cijelo to vrijeme često čujem: ovo jest kanonska Crkva, a ovo nije kanonska Crkva. Što je to  zapravo kanonska Crkva i zašto je toliko važna?“

Jaroslav Donjec

Odgovara tajnik Sinodalne liturgijske komisije UPC[1] protojerej[2] Dimitrij Garčuk:

– Ona Crkva je kanonska, u kojoj se čuva apostolsko naslijeđe i kanonski (grčki: kanon/κανών – mjerna jedinica, pravilo, visak, mjerilo, zakon) poredak.

U svakoj državi postoje zakoni čije kršenje podrazumijeva kaznu. Slično, u Crkvi postoje zakoni koji se nazivaju kanoni. Po njima su članovi crkvene zajednice dužni živjeti. Crkveni zakon također govori o ljudima koji se samovoljno protive utvrđenim pravilima: oni podliježu raznim zabranama.

Kanonska Crkva je Crkva koja ima ustroj i status određen kanonima (pravilima, zakonima) Crkve. Crkveni kanoni propisuju: samo biskup može biti glava zajednici vjernika, a njega zarediti može samo nekoliko drugih biskupa koje su prethodno drugi zaredili, i tako dalje. Taj se lanac ređenja proteže sve do dvanaest apostola koji su primili svećeničke darove na dan Pedesetnice. Bez biskupa i svećenika nemoguće je slavljenje crkvenih sakramenata. Isto vrijedi i za biskupe i svećenike koji su primili ređenje izvan kanonske Crkve ili su otpali od nje – njihovo blagodatno (milosno) slavljenje sakramenata je nemoguće. A to znači da je izvan kanonske Crkve nemoguća i istinska preobrazba osobe, radi čega, zapravo, Crkva i postoji. Štoviše, Crkva je Tijelo Kristovo. “Vi ste Tijelo Kristovo, a pojedinci Njegovi udovi” (1 Kor 12, 27).

Dakle, ona Crkva je kanonska u kojoj se čuva apostolsko naslijeđe i kanonski poredak. Takva Crkva u Ukrajini je Ukrajinska pravoslavna Crkva[3] pod omoforom[4] svog zakonito zaređenog poglavara, Njegovog Blaženstva, mitropolita kijevskog i cijele Ukrajine Onufrija[5].

izvor: https://spzh.news/ru/

 

[1] Ukrajinska pravoslavna Crkva (Moskovske patrijaršije).

[2] Viša titula među svjetovnim svećenicima.

[3] Moskovske patrijaršije.

[4] Posebna traka koju biskup nosi oko vrata za vrijeme bogoslužja, biskupska „štola“. „Biti pod nečijim omoforom“, znači biti pod jurisdikcijom tog biskupa.

[5] Odnosno, kod nas, Srpska pravoslavna Crkva – SPC.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s