Iznad Aja Sofije postavljena povijesna 3D prezentacija u čast osvajanja Carigrada

Među zidinama džamije Aja Sofija održan je tradicionalni “Festival osvajanja”.

Turske vlasti proslavile su 569. godišnjicu osvajanja Carigrada velikom predstavom koja se održala u blizini zidina Aja Sofije. O tome prenosi tursko izdanje “Huber Turk”.

U 3D projekciji prikazana je povijest osvajanja Carigrada od strane sultana Mehmeta Fatiha, a uz pomoć kartografije na nebu rekonstruirali su povijest osvajanja glavnog grada Bizantskog Carstva. Festival je završio vatrometom.

Podsjetimo, u srpnju 2020. turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dodijelio je Aja Sofiji status džamije.

Kako je izvijestio SPN, u svibnju 2022. stručnjaci su rekli da je zbog velikog broja muslimana koji mole u njoj Aja Sofija u opasnosti od uništenja.

izvor: https://spzh.news/ru/

3 misli o “Iznad Aja Sofije postavljena povijesna 3D prezentacija u čast osvajanja Carigrada

 1. Što nas kršćane uopće briga za tu stare zidove koji već stoljećima nisu crkva. Grčki ekstremisti, naravno potaknuti demonskim nadahnućem, maštaju o grčkoj reconquisti u Carigradu i Maloj Aziji, i onda te svoje maštarije prenose na ruske i ostale ekstremiste iz pravoslavnih naroda. Za to bi morali pobiti i raseliti desetine miliona Turaka! S muslimanima treba razvijati tolerantne odnose kako se to mudro radi u Ruskoj Federaciji. Za sada i mi kršćani i muslimani imamo istog neprijatelji, a to je Antikrist ili Dedžal (ili Dadžal) kako ga nazivaju muslimani, koji kršćane ubrzano i uspješno priprema za svoju vladavinu. Muslimani su mu trenutno kost u grlu i nastojat će ih uništiti ili bar smanjiti na prihvatljivi broj nuklearnim ratom koji se priprema.

  Moskva. 20 svibnja. INTERFAKS –Voditelj Središnje duhovne uprave muslimana Rusije Talgat Tadžudin je s duhovne strane ocijenio aktualne akcije Zapada na svjetskoj sceni, optuživši ga da teži da zauzme mjesto Antikrista.

  “Zapad, najsofisticiraniji u intrigama i višeslojnim mjerilima, pokušavajući zauzeti mjesto Antikrista-Dadžala, uspio je bratske narode naših zemalja uvesti u bratoubilački rat za samo 30 godina podmetanja nacizma i fašizma”, rekao je vrhovni muftija u petak na međunarodnom ekonomskom samitu Rusija-islamski svijet u Kazanju.

  On je naglasio da se ono što se događa u Ukrajini i Donbasu ne može promatrati “kao na borbu pjetlova (tko će pobijediti), jer ovdje nema konfrontacije između Rusije i Ukrajine, već naroda koji su stoljećima povezani jednom jedinom poviješću, vjerom, podrijetlom, kulturom…”

  Prema riječima muftije, danas “u mnogostradalnoj zemlji i Ukrajine i Donbasa postoji jasna konfrontacija između istine i laži, protivljenje Antikristu-Dadžalu, koji nastoji pokoriti narode svijeta pod petama svog diktata”.

  Međutim, kako je Tadžudin primijetio, “postoji Božji zakon – da se utvrdi istina i uništi laž”, a proroci su na ovu “veliku konfrontaciju radi istine i vjere” upozoravali da će “u ovom obračunu s Dedžalom – velikim lažovom – vjerni muslimani i pravi pravoslavni kršćani biti zajedno, rame uz rame”.

  Sviđa mi se

  1. Pre nego što stolećima “ti zidovi” nisu crkva, više stoleće pre toga ti zidovi jesu bili crkva i to najvažnija i najveća hrišćanska crkva prvog milenijuma. Hagia Sofia je saborna (katedralna) crkva prve po časti pravoslavne patrijaršije i majke crkve svih slovenskih pravoslavnih crkava uključujući srpsku, bugarsku, rusku … Crkva je značaja za pravoslavce isto kao crkva sv Petra u Vatikanu za Rimokatolike. Ukupno hriščansko nasledje Konstantinopolja i čitave Anatolije je ogromno i ne može se niti zaboraviti niti ignorisati zarad neke dobiti u dnevno političkim stvarima. Tradicija Vizantije (Istočno Rimsko carstvo, Romeja) nije vezana samo za “ekstremiste” u grčkim ili ruskim redovima već za svakog pravoslavnog hriščanina gde god se nalazio. Bez obzira što trenutno postoje male šanse da Konstantinopolj ponovo bude u hriščanskim rukama zanimljivost je da se u Otkrovenju (Apokalipsi) spominje poslednjih 7 hriščanskih crkava i svaka od njih se nalazi na teritoriji današnje Turske. Isto tako nisam siguran koliko mi hriščani možemo u duhovnom smislu biti povezani sa islamom imajući u vidu da ta religija negira dve najosnovnije istine hriščanstva a to su Bog Sveta Trojica i Bogočovečanska priroda Hrista.

   Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s