8 misli o “Patrijarh Porfirije: Srce Srbije i Makedonije kuca kao jedno

 1. Šta će se desiti ukoliko SPC odbije ili ne proglasi u skorije vreme autokefalnost MPC ili pak ne izda tomos uopšte i insistira samo na širokoj autonomiji? Episkop MPC je izrazio želju da se to dogodi već u narednim danima, do kraja meseca tj. zasedanja Sabora SPC. Setimo se slučaja Filareta iz Ukrajine kojem je Vaseljenski patrijarh dodelio titulu počasnog patrijarha Kijeva i čija se “crkva” sjedinila u Pravoslavnu crkvu u Ukrajini da bi zatim nezadovoljan uslovima pod kojim Carigrad dodeljuje tomos napustio ovu crkvu, pitam se koliko je ovde tako nešto moguće da se dogodi. Pitanje je hoće li i SPC imati odredjene zahteve pre svega odnoseći se na srpsku kulturnu baštinu i Nemanjićke zadužbine u Makedoniji. Pre samo nekoliko meseci u jednom takvom hramu su izbrisana imena dva srpska svetitelja sa fresaka.

  Sviđa mi se

 2. Patrijarh Porfirije kaže: desilo se čudo! Znači, u pozadini nema nikakve kanonsko-pravne promene. Nema ni pokajanja raskolnika. Samo čudo! I tu dobijamo primer, kako će doći do ujedinjenje Zapada za Pravoslavnim Istokom. Reći će: dogodilo se čudo! To što patrijarh Porfirije zove čudom, zapravo je gažanje istine, kanona, crkvenog prava, prethodnih odluka SPC i trijumf ekumenističke lažne ljubavi. Patrijarsi German, Pavle i Irinej, nisu imali dovoljno ljubavi za makedonske raskolnike i dovoljno kanonsko-pravnog osnova za priznavanje Titove „Makedonske pravoslavne crkve“, a Porfirije ima „čudo“. U Beograd je došao takozvani „arhiepiskop“ Stefan sa delegacijom. Videli smo jednog gordog čoveka, koji je došao ne u duhu pokajanja, već u duhu samoumišljenog prava. Ponašao se kao kabadahija. Kao neko ko je došao da uzme nešto što smatra da mu pripada. Autokefaliju. I to je otvoreno rekao. On očekuje da Sabor SPC prizna autokefaliju njegovoj raskolničkoj crkvi do kraja ovog meseca. Ukoliko se to desi, a po svemu sudeći hoće – jer on ne bi došao u Beograd da mu to nije obećano.

  Sviđa mi se

 3. Kao katolik, od srca čestitam i radujem se uspostavljenom zajedništvu u Pravoslavnoj Obitelji! U pravu je Njegova Svetost patrijarh Porfirije – ovo jest čudo, Božje čudo pobjede nad prizemnim, ovo svjetskim, politikom zaraženim interesima koji nisu na dobro ni srpskog ni makedonskog naroda. Pravoslavna Crkva ovim pomirenjem samo dobiva i oslobađa se tereta mržnje, podjela, zla… Dosadašnje vrijeme koje je proveo na teškoj i odgovornoj dužnosti patrijarha SPC-a pokazalo je da je Njegova Svetost Porfirije Božji izbor i Božji dar Crkvi! Nadam se da će tako i ostati i molim da mu Bog udijeli mudrosti i snage!

  Liked by 1 person

 4. Eto vi se svi radujte i čudite a ja odoh na novu adresu sa imenom budizam, budite mi pozdravljeni. Niste ništa bolji ni od katolika ni protestanata isto politikanstvo i licemerje.

  Sviđa mi se

   1. Mnogi iz vernog naroda SPC su zbunjeni, iznenadjeni pa i uvredjeni i ljuti iz nekolicine razloga, uključujući kako neki smatraju izdaju nacionalnih interesa i nemanjićkog nasledja u S. Makedoniji, čak i strahujući da će to da dovede do potpunog raspada SPC i svodjenje na “srbijansku crkvu” zatim zbog brzine kojom se sve odigralo pa i činjenice da su čak pojedini iz SPC decenijama MPC nazivali raskolničkom čak i jeretičkom a danas sestrinskom crkvom i braćom u Hristu. Da li je ovo izvedeno na najbolji način i dobrim ritmom, nisam najsigurniji.

    Sviđa mi se

   2. Razumijem, i vidim. Ali opet, treba stvari gledati iz vjerničkog ugla. Mislim da ljudi stvari promatraju previše svjetovno.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s