8 misli o “Patrijarh Porfirije: Srce Srbije i Makedonije kuca kao jedno

  1. Šta će se desiti ukoliko SPC odbije ili ne proglasi u skorije vreme autokefalnost MPC ili pak ne izda tomos uopšte i insistira samo na širokoj autonomiji? Episkop MPC je izrazio želju da se to dogodi već u narednim danima, do kraja meseca tj. zasedanja Sabora SPC. Setimo se slučaja Filareta iz Ukrajine kojem je Vaseljenski patrijarh dodelio titulu počasnog patrijarha Kijeva i čija se “crkva” sjedinila u Pravoslavnu crkvu u Ukrajini da bi zatim nezadovoljan uslovima pod kojim Carigrad dodeljuje tomos napustio ovu crkvu, pitam se koliko je ovde tako nešto moguće da se dogodi. Pitanje je hoće li i SPC imati odredjene zahteve pre svega odnoseći se na srpsku kulturnu baštinu i Nemanjićke zadužbine u Makedoniji. Pre samo nekoliko meseci u jednom takvom hramu su izbrisana imena dva srpska svetitelja sa fresaka.

    Sviđa mi se

  2. Patrijarh Porfirije kaže: desilo se čudo! Znači, u pozadini nema nikakve kanonsko-pravne promene. Nema ni pokajanja raskolnika. Samo čudo! I tu dobijamo primer, kako će doći do ujedinjenje Zapada za Pravoslavnim Istokom. Reći će: dogodilo se čudo! To što patrijarh Porfirije zove čudom, zapravo je gažanje istine, kanona, crkvenog prava, prethodnih odluka SPC i trijumf ekumenističke lažne ljubavi. Patrijarsi German, Pavle i Irinej, nisu imali dovoljno ljubavi za makedonske raskolnike i dovoljno kanonsko-pravnog osnova za priznavanje Titove „Makedonske pravoslavne crkve“, a Porfirije ima „čudo“. U Beograd je došao takozvani „arhiepiskop“ Stefan sa delegacijom. Videli smo jednog gordog čoveka, koji je došao ne u duhu pokajanja, već u duhu samoumišljenog prava. Ponašao se kao kabadahija. Kao neko ko je došao da uzme nešto što smatra da mu pripada. Autokefaliju. I to je otvoreno rekao. On očekuje da Sabor SPC prizna autokefaliju njegovoj raskolničkoj crkvi do kraja ovog meseca. Ukoliko se to desi, a po svemu sudeći hoće – jer on ne bi došao u Beograd da mu to nije obećano.

    Sviđa mi se

  3. Kao katolik, od srca čestitam i radujem se uspostavljenom zajedništvu u Pravoslavnoj Obitelji! U pravu je Njegova Svetost patrijarh Porfirije – ovo jest čudo, Božje čudo pobjede nad prizemnim, ovo svjetskim, politikom zaraženim interesima koji nisu na dobro ni srpskog ni makedonskog naroda. Pravoslavna Crkva ovim pomirenjem samo dobiva i oslobađa se tereta mržnje, podjela, zla… Dosadašnje vrijeme koje je proveo na teškoj i odgovornoj dužnosti patrijarha SPC-a pokazalo je da je Njegova Svetost Porfirije Božji izbor i Božji dar Crkvi! Nadam se da će tako i ostati i molim da mu Bog udijeli mudrosti i snage!

    Liked by 1 person

  4. Eto vi se svi radujte i čudite a ja odoh na novu adresu sa imenom budizam, budite mi pozdravljeni. Niste ništa bolji ni od katolika ni protestanata isto politikanstvo i licemerje.

    Sviđa mi se

      1. Mnogi iz vernog naroda SPC su zbunjeni, iznenadjeni pa i uvredjeni i ljuti iz nekolicine razloga, uključujući kako neki smatraju izdaju nacionalnih interesa i nemanjićkog nasledja u S. Makedoniji, čak i strahujući da će to da dovede do potpunog raspada SPC i svodjenje na “srbijansku crkvu” zatim zbog brzine kojom se sve odigralo pa i činjenice da su čak pojedini iz SPC decenijama MPC nazivali raskolničkom čak i jeretičkom a danas sestrinskom crkvom i braćom u Hristu. Da li je ovo izvedeno na najbolji način i dobrim ritmom, nisam najsigurniji.

        Sviđa mi se

      2. Razumijem, i vidim. Ali opet, treba stvari gledati iz vjerničkog ugla. Mislim da ljudi stvari promatraju previše svjetovno.

        Sviđa mi se

Komentiraj