Tko je nadležan za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj?

Koja pravoslavna Crkva je nadležna za duhovnu skrb o ukrajinskim izbjeglicama pravoslavne vjere u Hrvatskoj? Mnogi to sve češće pitaju, želeći pravilno usmjeriti te ljude. Na to pitanje se dosad nismo osvrtali. Nismo se osvrtali prije svega zato, jer smo o kanonskim nadležnostima već puno toga pisali na ovoj stranici, a drugo, činilo nam se neumjesnim razglabati o tome u vrijeme dok rijeke prestrašenih i iscrpljenih ljudi, kojima je potrebna osnovna životna pomoć, tek pristižu u Hrvatsku.

Međutim, zli jezici rade svoje, pa su, bez da ih itko iz SPC išta dira, opet pokrenuli kampanju na SPC, osporavajući joj pravo da uopće pristupi izbjeglim Ukrajincima, i iznoseći gomile laži protiv SPC.

Prvo, kratko i jednostavno, Srpska pravoslavna Crkva je kanonska Crkva na području bivše Jugoslavije (pa i šire). To znači da ona ima nadležnost na hrvatskom teritoriju, u skladu s kanonskim pravom opće Pravoslavne Crkve kao takve. Ne postoji ni jedan komadić hrvatskog teritorija koji nije pokriven eparhijama i parohijama (biskupije i župe) SPC; pa makar u nekom kraju ne bilo nijednog pravoslavca trenutno, zna se svećenik koji je zadužen za taj kraj, u slučaju da se tamo netko pravoslavan pojavi. Ako upućujete bilo koga, ili sami tražite nadležnu parohiju (pravoslavnu župu) u Hrvatskoj, veoma lako, uz malo raspitivanja i/ili guglanja možete doći do nje.

Drugo, ova mjesna Crkva ima prefiks „srpska“ po narodu koji je većinom tvori, koji ju je osnovao i koji ju ogromnom većinom sačinjava sve do danas. Međutim, ona je prije svega pravoslavna mjesna Crkva. Kao i katoličke biskupije, i pravoslavne su organizirane teritorijalno (lokalno). To znači da SPC u Hrvatskoj pokriva svojom jurisdikcijom sve pravoslavce u RH, neovisno o nacionalnosti, jednako kao što npr. katoličke biskupije udružene u Hrvatsku biskupsku konferenciju pokrivaju sve katolike u Hrvatskoj, bez obzira na hrvatski prefiks. Tu se uopće više ne radi o ukrajinskim izbjeglicama. Svaki pravoslavac u Hrvatskoj, Hrvat, Srbin, Ukrajinac, Kinez, Japanac, muško, žensko, stari, mladi, državljanin, turist, izbjeglica, bilo tko – spada kanonski pod SPC.

Gnusna je laž da bilo tko u SPC ikoga diskriminira, ne prima ili „ne priznaje“ na osnovu njegove nacionalnosti. Pozivamo svakoga da dođe, i da se sam uvjeri, kako u hramovima SPC, oko istog oltara se okupljaju, i istim Kristom pričešćuju i Hrvati, i Srbi, Romi, Rusi, Ukrajinci, Grci, Sirijci, Rumunji i bilo tko drugi. Počevši od zagrebačkog hrama, pa nadalje. Nikada se nikakva razlika među ljudima radila nije.

SPC je prije svega ono što joj i samo ime kaže – Crkva. Tijelo Kristovo, liturgijska, euharistijska zajednica. Skup ljudi koji su se odazvali na Božji poziv, mole se, poste, primaju sakramente, pokušavaju se očistiti duhovno, i sjediniti se s Kristom. Onaj kome je vjera prioritet u životu, prepoznat će to.

Na kraju krajeva, ovo sve jako dobro razumije i vodstvo Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kada jasno kaže kako duhovnu skrb o pravoslavnima u Hrvatskoj treba preuzeti SPC, kako je jasno naglašeno na zadnjem sastanku predstavnika obje Crkve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s