Izjava Svetog sinoda Ukrajinske pravoslavne Crkve od 12. svibnja 2022.

Ukrajinski narod se već gotovo tri mjeseca hrabro brani od vojnog napada Ruske Federacije koja je izvršila invaziju na teritorij naše suverene i neovisne Države. Svaki dan ovaj okrutni rat oduzima živote sinova i kćeri Ukrajine. Plamen rata probio je srce svakog građanina, tisuće obitelji osjetile su goruću bol ove strašne tragedije. Više od pet i pol milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno postati izbjeglicama i prognanicima.

Ukrajinska pravoslavna Crkva odmah je osudila vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i odlučno naglasila da je rat veliki grijeh. Stoga je naša Crkva u više navrata pozivala na prekid krvoprolića i, nakon što je započeo pregovarački proces, da se sukob riješi riječima, a ne oružjem. Nažalost, pokušaji mirovnih pregovora nisu donijeli željeni rezultat. Naprotiv, danas su raketni napadi i bombardiranja zahvatili gotovo cijeli teritorij naše domovine. Ukrajinska pravoslavna Crkva u potpunosti dijeli bol i patnju ukrajinskog naroda. Ukupno 14 od 53 biskupije naše Crkve stradava od borbenih djelovanja. Na području ovih biskupija nalazi se više od 3 000 župa i 62 samostana u kojima 3 500 svećenika i gotovo 2 000 monaha i monahinja i uz rizik života nastavlja svoju službu. No, unatoč takvim teškim okolnostima, uvjereni smo da će Ukrajina izdržati i zadržati svoju državnost. Za to se u svim crkvama i samostanima uznosi usrdna molitva našeg episkopata, klera, monaštva i vjernika. Ukrajinska pravoslavna Crkva podržava i nastavit će podržavati branitelje Ukrajine i pružat će dobrotvornu pomoć onima kojima je potrebna. Iskreno vjerujemo da će Gospodin blagosloviti mirom ukrajinsku zemlju i njezin bogoljubivi narod.

Međutim, ne možemo, a da ne izrazimo zabrinutost da su, unatoč mudrim i uravnoteženim pozivima predsjednika Ukrajine i drugih državnih dužnosnika, u nekim regijama česti slučajevi izazivanja mržnje i razdora na vjerskoj osnovi. Umjesto da se ujedini narod u potrazi za pobjedom i obnovom mirnog života, u zemlji se rasplamsava unutarnji, vjerski front. Tako je skupina narodnih zastupnika Ukrajine, na temelju izmišljenih i namjerno lažnih optužbi, podnijela nacrte zakona Vrhovnoj Radi Ukrajine o zabrani djelovanja naše Crkve. Osim toga, u različitim regijama Ukrajine postoje slučajevi nezakonitih odluka tijela lokalne samouprave da zabrane ili ograniče djelovanje lokalnih vjerskih zajednica Ukrajinske pravoslavne Crkve. Uz prešutni pristanak ili uz aktivnu intervenciju lokalnih vlasti, pojačano je otimanje crkava Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Sa žaljenjem konstatiramo da su sve ove činjenice rezultat pogrešne vjerske politike tijekom predsjedanja P. A. Porošenka i destruktivne ideologije takozvane Pravoslavne Crkve Ukrajine. Uvjereni smo da su upravo takve aktivnosti prethodne vlasti i PCU-e postale jedan od razloga vojne invazije na Ukrajinu. Smatramo da zločinačke radnje usmjerene protiv Ukrajinske pravoslavne Crkve imaju naznake subverzivnog i sabotažnog djelovanja, te da su rezultat nedjelovanja Državne službe Ukrajine za etnopolitiku i slobodu savjesti, namijenjene regulaciji međureligijskih odnosa u Ukrajini. Smatramo neprihvatljivim pokušaj zabrane djelovanja Ukrajinske pravoslavne Crkve. Sve odluke o zabrani naše Crkve i ograničavanju prava njezinih vjernika su kaznene i krše Ustav Ukrajine. Takve radnje mogu se okvalificirati samo kao čin nacionalnog samoubojstva, jer su usmjerene protiv milijuna građana Ukrajine koji pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi i danas na različitim razinama – na bojištu i u pozadini – brane našu domovinu.

S tim u vezi, apeliramo na predsjednika Ukrajine Vladimira Aleksandroviča Zelenskog kao jamca poštivanja Ustava Ukrajine sa zahtjevom da intervenira u ovoj teškoj situaciji, zaustavi vjersku mržnju u ukrajinskom društvu i poduzme potrebne mjere za suzbijanje nezakonitih radnji protiv Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Još jedno pitanje, koje mnoge zabrinjava u posljednje vrijeme, tiče se budućnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve. Sveti sinod navodi da je to pitanje danas predmet crkvene rasprave. U nekim biskupijama održavaju se sastanci klera koji izražava svoj stav. Informacije se šalju poglavaru Ukrajinske pravoslavne Crkve. U cjelini, Sveti Sinod pozitivno ocjenjuje mogućnost temeljite i sveobuhvatne rasprave o svim pitanjima crkvenog života, jer se upravo u tome očituje sabornost Pravoslavne Crkve. Ali taj se proces mora odvijati bez kršenja crkvenog poretka.

U skoroj budućnosti bit će sazvan sastanak na kojem će sudjelovati biskupi, svećenici, monasi i vjernici, na kojem će se raspravljati o problemima crkvenog života koji su nastali kao posljedica rata, a koji nas sve zabrinjavaju. Pritom naglašavamo da moramo učiniti sve da nas rasprava o ovom ili onom pitanju ne izvuče iz kanonskog polja i ne dovede do novih podjela u Crkvi.

U ovom teškom vremenu, kada naša Domovina i naša Crkva pate od rata, a naši hrabri vojnici brane državnost Ukrajine, svi se moramo ujediniti radi pobjede. Pozivamo sve na intenzivnu molitvu za Ukrajinu i njezine vlasti, za naše vojnike i mnogotrpeljivi narod. Neka Svemilostivi Gospodin blagoslovi našu zemaljsku Domovinu mirom, da svi jednodušno i jednim ustima slavimo Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista (Rim 15, 6).

izvor: https://pravlife.org/ru/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s