Stogodišnjica obnove srpske Patrijaršije

Proslava stogodišnjice obnove srpske Patrijaršije bit će održana 14. i 15. svibnja 2022. godine u Srijemskim Karlovcima, jednoj od tri katedre patrijarha srpskih.

Proslava velikog crkveno-povijesnog jubileja počet će u subotu, 14. svibnja 2022. godine, u Sabornom hramu[1] Svetog oca Nikolaja svečanim dočekom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i arhijereja[2], gdje će u 17 sati biti služeno večernje bogoslužje s doksologijom poglavaru Srpske pravoslavne Crkve.

Njegova Svetost Patrijarh će zatim u znamenitom srijemskokarlovačkom Patrijaršijskom dvoru otvoriti multimedijalnu izložbu pod nazivom „Jedno stoljeće od obnove srpske Patrijaršije 1920.-2020.“. Po riječima đakona Vladana Radovanovića, upravnika Muzeja Srpske pravoslavne Crkve, bit će izložene najznačajnije insignije koje odražavaju patrijaršijsko dostojanstvo Srpske pravoslavne Crkve: panagija[3] Srba Svetitelja iz 1923. godine s originalnim nacrtima arhitekta Pere J. Popovića i Uroša Predića, mitra dvanaest apostola, arhijerejsko žezlo s kojim je ustoličen patrijarh Dimitrije, kao i njegova arhijerejska odežda[4]. Izvršena je rekonstrukcija nekadašnjeg patrijaršijskog trona s baldahinom, koji se nalazio u prijestolnoj dvorani Patrijaršijskog dvora u Srijemskim Karlovcima, u kojoj je obavljena svečanost obnove Patrijaršije.

– Ovom izuzetnom prilikom bit će izložena djela Uroša Predića „Patrijarh Lukijan Bogdanović zastupa Srpsku Crkvu pred Svetim Nikolom“ (Uzburkano more), Paje Jovanovića „Sveti Sava miri braću“ i „Sveti Sava kruniše Stefana Prvovenčanog“, niz portreta prvih srpskih patrijarha koji su došli na područje buduće Karlovačke mitropolije i portreta karlovačkih patrijarha: Josifa Rajačića i Lukijana Bogdanovića. Među njima su najreprezentativniji portreti patrijarha Arsenija III. Čarnojevića i patrijarha Arsenija IV. Jovanovića Šakabente, rad Jova Vasilijeviča iz 1744. godine, i patrijarha Georgija Brankovića, rad Uroša Predića iz 1906. godine. U postavci će se naći prijestolni križ cara Dušana iz riznice manastira[5] Visoki Dečani i najznačajniji eksponati iz Muzeja Srpske pravoslavne Crkve i Patrijaršijskog dvora u Beogradu, nekoliko rukopisnih i tiskanih knjiga, djela crkveno-umjetničkog veza i tekstila, mitra i prsni križ patrijarha Arsenija III. Čarnojevića, mali omofor[6] i prsni križ patrijarha Arsenija IV. Jovanovića Šakabente, a po prvi put se izlaže prsni križ i panagija patrijarha Georgija Brankovića. Autori izložbe i kataloga su đakon Vladimir Radovanović, Vladislav Kasalica i dr. Miljana Matić, a suradnici na realizaciji izložbe dr. Gordana Petković, MA Biljana Cincar Kostić, Marija Jović i MA Natalija Stokanović, istakao je upravnik Muzeja Srpske pravoslavne Crkve.

Sutradan, u nedjelju 15. svibnja 2022. godine, u 8.30 sati u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog, Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije će predvoditi svetu arhijerejsku Liturgiju[7], s činom zaziva Duha Svetoga, na kojoj će mu suslužiti arhijereji, članovi Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve, koji će prvu svečanu sjednicu održati odmah po bogoslužju, u prijestolnoj dvorani Patrijaršijskog dvora.

U 12.00 sati na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve bit će održana svečana akademija koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom velikog jubileja.

Predviđeno je da ovom prilikom nastupe eminentni crkveni zborovi, najbolji srpski dramski umjetnici, kulturno-umjetnička društva i učenici Bogoslovije „Svetog Arsenija“ u Srijemskim Karlovcima.

izvor: spc.rs


[1] Katedrala.

[2] Biskupi.

[3] Prsni medaljon.

[4] Biskupsko odijelo.

[5] Samostan.

[6] Biskupska štola.

[7] Biskupska misa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s