Carigradska patrijaršija priznala tzv. „Makedonsku pravoslavnu Crkvu“?

Jučer, 09.05.2022., stigla je vijest da je carigradski patrijarh priznao tzv. „Makedonsku pravoslavnu Crkvu“, raskolničku vjersku organizaciju koja se nalazi van pravoslavlja, pravoslavnom kanonskom Crkvom. Učinjeno je to samo dan nakon što je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije (SPC) neslužbeno, u jednoj propovijedi, najavio mogućnost skorog pomirenja SPC i te tzv. „MPC“.  O čemu se ovdje radi?

Nemoguće je zasad išta konkretno reći, jer osim jednostrane izjave Carigrada da prima raskolničku tzv. „MPC“ u euharistijsko zajedništvo pravoslavlja, nemamo još uvijek nikakvih drugih reakcija. Ono što se može uočiti u ovoj prilično neodređenoj izjavi jest da ovo nije  konačno priznanje, već početak procesa priznanja. Slično kao i u slučaju Ukrajine, ide se korak po korak. Carigrad je zasad primio, kao jedna od 14 autokefalnih Crkava, tzv. „MPC“ u svoje euharistijsko-sakramentalno zajedništvo. Kako će to zajedništvo u praksi izgledati, ne zna se, jer Carigrad kaže da odnosne zakone o tome tek treba donijeti, kao i da SPC treba urediti svoje odnose sa MPC. Tako da ostaje nejasno hoće li buduća priznata MPC biti stvarno autokefalna Crkva, ili će se samo tako na papiru zvati, kao što je to slučaj s „Pravoslavnom Crkvom Ukrajine“ koja po mnogim točkama funkcionira više kao autonomija pod Carigradom, a ne prava autokefalija. Što će biti s makedonskom dijasporom, pošto Carigrad svima osporava pravo na jurisdikciju van matičnih granica? Koje će biti stvarne ovlasti nove MPC? Hoće li morati sva važnija pitanja ipak konzultirati s Carigradom, kao ukrajinska PCU? Što će biti s imenom, makedonsko ime izgleda ni Carigrad neće dopustiti?

Od ostalih Crkava zasad je reagirala samo ruska, koja je naglasila da priznaje samo isključiva prava SPC po pitanju Makedonije i ničija više. Konačno, čeka se reakcija ostale dvije zainteresirane Crkve, SPC kao Crkve-majke u Makedoniji, ali i kanonske makedonske Crkve. Kanonske makedonske? Da, nažalost, mnogi se upuštaju u debatu oko makedonskog crkvenog pitanja i napadaju SPC zbog „zabrane Makedoncima da imaju svoju Crkvu“, a da uopće ne znaju da Makedonija već ima svoju zakonitu, kanonsku, ako baš hoćete nacionalnu Crkvu.

Njezin službeni naziv je „Pravoslavna ohridska arhiepiskopija“. Ona ima punu unutarnju autonomiju sa svojim Ustavom, zakonima, organima vlasti, crkvenim sudovima, školstvom, monaštvom, makedonskim kao službenim jezikom, makedonskim imenom za unutrašnju upotrebu. Ima svog arhiepiskopa, Arhijerejski sinod, i Sveti sinod. Ima 7 eparhija (biskupija). Ona ima najviši stupanj autonomije, sličan autokefaliji, nešto kao i Ukrajinska pravoslavna Crkva. Nema autokefalnost, već je autonomna u okvirima SPC, međutim, radi se o vrlo visokom stupnju autonomije, odnosno, drugoj Crkvi u izvjesnoj zajednici sa SPC.

Ukratko, puno je tu stvari koje još ne znamo, tako da nam je čekati daljnji razvoj događaja.

Jedna misao o “Carigradska patrijaršija priznala tzv. „Makedonsku pravoslavnu Crkvu“?

  1. Namera odredjenih centara da od vaseljenskog patrijarha naprave istočnog papu i na taj način sa jedne adrese upravljaju čitavim pravoslavljem je uzaludna jer u pravoslavlju ne postoji dogmatski primat, već počasni primat, bar za sada ne, mada postoje i takve namere u Carigradu od strane odredjenih teologa, medjutim što više carigradski patrijarh bude istrajniji u ovakvim namerama time će postajati i izolovaniji jer će ne samo ruska crkva prekidati opštenja sa Fanarom već možda sada čak i SPC. Bugari i Antiohija takodje nisu u najboljim odnosima sa Carigradom. Mene u svemu čudi Vartolomej da li u njemu postoji svest kakve probleme, podele, raskole i smutnje stvara svojim “papinskim” aktima?

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s