Vjernici Ukrajinske pravoslavne Crkve (Moskovske patrijaršije) nastavljaju pomagati sunarodnjacima

Svećenstvo i laici svih biskupija Ukrajinske pravoslavne Crkve (kanonske Crkve, one koja je i dalje u zajedništvu s Ruskom pravoslavnom Crkvom) nastavljaju darivati i nabavljati ono što je potrebno za humanitarnu pomoć vojnom osoblju i civilima pogođenim neprijateljstvima u Ukrajini. Također se pruža sva moguća podrška siromašnima, bolesnima, višedjetnim i drugim kategorijama građana kojima je potrebna skrb.

Roba koja se prikuplja u župama i samostanima, te dobiva kao dobrotvorna pomoć od zaklada i stranih zajednica, uključuje hranu, lijekove, sredstva za higijenu, vodu i drugo.

Harkovska biskupija nedavno je primila 43 tone proizvoda od poglavara Ukrajinske pravoslavne Crkve i Zaklade Vadima Novinskog u čast Pokrova Presvete Bogorodice. Pomoć se dijeli stanovnicima Harkova i stanovnicima regije koji žive u područjima aktivnih neprijateljstava, predaje vojnom osoblju Oružanih snaga Ukrajine i ranjenima u bolnice, dovozi se u skloništa i postaje podzemne željeznice gdje se ljudi skrivaju od granatiranja, distribuira obiteljima s djecom i svima potrebitima.

Sedam tona humanitarne pomoći poslali su u Harkov vjernici Vinicke biskupije. Hranu, lijekove i sredstva za higijenu prikupljaju župe i dobročinitelji.

Odeska biskupija isporučila je gradu Nikolajevu, gdje već mjesec dana nije bilo vodoopskrbe, 25 tona vode s izvora samostana Uznesenja Bogorodice. Poslano je bilo i 1000 kruhova i uskrsnih kolača pečenih u samostanima iverskom i iljinskom.

Simferopoljska biskupija pružila je pomoć Novokahovskoj biskupiji. Inkermanski samostan je poslao pošiljku od 10 tona u Hersonsku regiju. Uključuje osnovne potrepštine, namirnice, oko 500 medicinskih preparata i uskrsne kolače.

Pravoslavni iz Rumunjske i vjernici Černjevsko-bukovinske biskupije UPC-e donirali su Zaporoškoj biskupiji 2 tone hrane (tjestenine, brašna, dječje hrane itd.), kao i sredstava za higijenu.

Sumska biskupija poslala je hranu, lijekove, higijenske proizvode, kemikalije za kućanstvo, hranu za bebe, pelene, odjeću (ukupni volumen tereta – 40 kubičnih metara) stanovnicima pet sela okruga Biticki Starostinski, dvaput je isporučila hranu u Zeleni Roj. Lijekovi iz Lavova prebačeni su u bolnicu ratnih veterana u Sumiju, kirurški odjel gradske bolnice broj 5 i kliniku Unicam u Sumiju. Ciljana financijska pomoć pružena je više od 70 puta (nadopuna telefonskih računa, troškovi prijevoza, kupnja hrane). Za pirotehničare je nabavljena posebna oprema za razminiranje. Antiteroristička jedinica dobila je 30 vreća za spavanje.

U sklopu redovite pomoći ukrajinskoj vojsci i liječnicima, Kijevska duhovna akademija i sjemenište donirali su lijekove i obloge kijevskim bolnicama. Dio pomoći (sustavi, flasteri, preparati za parenteralnu prehranu) dostavljen je „Ohmaditu“. Pribori prve pomoći, rukavice, antiseptici, zavoji predani su vojnicima Oružanih snaga Ukrajine. Pomoć je pružena uz sudjelovanje vjernika Wroclawske biskupije Poljske pravoslavne Crkve.

Lijekovi iz Kijevsko-pečerske lavre dostavljeni su podružnici Kijevskog regionalnog centra za hitnu medicinsku pomoć i medicinu katastrofa i Kijevskoj gradskoj kliničkoj bolnici broj 6. Dječja hrana i odjeća prebačeni su iz samostana u crkve i medicinske ustanove u bučanskom i fastovskom okrugu Kijevske regije. Pružana je potrebna pomoć obiteljima stradalih u požaru.

Protojerej Pavel Pavlenko, župnik župe Voznesenske u Černivcima, poslao je 10 pancira na prvu crtu bojišnice. Černovicko-bukovinska biskupija već je donirala više od 100 pancira vojsci.

Žitomirska biskupija kupila je streljivo, lijekove i još mnogo toga za vojsku u iznosu od 50 000 grivni.

Župa „Kazanske ikone Majke Božje“ u Hmjelnickom, biskupija Hmjelnicki, prikupila je oko 14 tisuća grivni, koje su korištene za kupnju materijala (motorna pumpa, rukavi i kabel) za djelatnike inženjerije.

Paket s lijekovima za vojnike Oružanih snaga Ukrajine prikupila je župa sv. mučenika Ivana Vojnika u gradu Kremenčugu, Kremenčuške biskupije. Na popisu doniranih artikala nalazi se 40 vrsta lijekova, te uređaj za kuhanje na terenu i gorivo za brzo paljenje vatre.

Ternopilska biskupija kupila je 5 kompleta prve pomoći, 2 para taktičkih naočala za vojsku. Hrana je također predana vojnicima u Lugansku i raseljenim obiteljima iz Mariupolja i Irpenja. Lijekovi su poslani u Harkov.

Župa Navještenja u gradu Kropivnicki, Kirovogradska biskupija, održala je dobrotvorni sajam i prikupljala priloge za ranjene. Prikupljenih 9 tisuća grivna prebačeno je u vojnu bolnicu.

Župa Iliinski grada Lisičanska, Sjeverodonjecka biskupija, svakodnevno opskrbljuje građane izvorskom vodom iz bunara na području hrama. U Lisičansku i obližnjim gradovima nema vodoopskrbe.

Župnik župe sv. Serafima Sarovskog, Golaja Pristanj, Hersonska biskupija, kupuje i nudi lijekove župljanima i svima koji ih žele po fakturnim cijenama iz veleprodajne baze. Na popisu je oko 90 lijekova, kao i vata, zavoji i gaza. Nedostajuće lijekove potrebne građanima po narudžbi kupuje protojerej Genadij Škilj.

U Odeskoj biskupiji pokrenut je socijalni projekt “Dobrotvorna medicinska evakuacija”. Neophodan je osobama koje se zbog bolesti ili drugih razloga ne mogu samostalno kretati te ih je potrebno prevoziti posebno opremljenim vozilima. Auto se naručuje telefonom, osiguran je prijevoz po gradu i regiji Odesa.

Dobrotvorna zaklada „Tabor“ kupila je plastične prozore za dva odjela Središnje okružne bolnice Černigov. U ožujku 2022. godine ustanova je bila u žarištu borbenih djelovanja, njene zgrade i infrastruktura su ozbiljno oštećeni, ali osoblje nije prestalo s radom. Kako bi bolnica mogla u potpunosti nastaviti s radom u, za to prilagođenim prostorijama, Dobrotvorna zaklada “Tabor” nabavila je metalno-plastične prozore za jedinice intenzivne njege i operacijsku jedinicu.

izvor:  https://pravlife.org/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s