Patrijarh Porfirije održao online razgovor s poglavarom ruske Crkve

Srpska pravoslavna Crkva učinit će sve da podrži vjernike i u Ukrajini i u Rusiji. Izjavio je to Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije u razgovoru s poglavarom Ruske pravoslavne Crkve koji je 27. travnja 2022. obavljen putem video-veze na daljinu, prenosi mospat.ru.

“Dijelimo vaše osjećaje, molimo se za vas i spremni smo učiniti sve što je moguće da podržimo Rusku pravoslavnu Crkvu i vjerni narod u Rusiji i Ukrajini”, rekao je poglavar Srpske pravoslavne Crkve.

Tijekom dugog razgovora, sugovornici su razgovarali o događajima koji se odvijaju u Ukrajini. Posebna pozornost posvećena je humanitarnoj situaciji u Donbasu. Patrijarh Kiril zahvalio je srpskom patrijarhu na podršci i solidarnosti s kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom Crkvom. “Uvjereni smo da je srpska Crkva uz nas u ovom teškom trenutku”, rekao je Njegova Svetost.

Posebno je sa zahvalnošću istaknuo pomoć Crkve izbjeglicama iz Ukrajine koje stižu u zemlje pod duhovnim pokroviteljstvom srpske Patrijaršije. Posebno je spomenuto prikupljanje priloga organizirano u srpskim crkvama uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha Porfirija za njihov daljnji prijenos kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi i njezinu poglavaru, Njegovom Blaženstvu  mitropolitu Onufriju.

Njegova svetost patrijarh Porfirije naglasio je da se događaji u Ukrajini izravno tiču ​​njegova srca, srca subraće biskupa i cijelog pravoslavnog srpskog naroda, koji je pretrpio teška iskušenja krajem 20. stoljeća.

Sugovorniku je ispričao i aktualne događaje u crkvenom životu srpske Patrijaršije. Razgovaralo se o stanju u svjetskom pravoslavlju i u sferi međupravoslavnih odnosa. Obje strane su se dogovorile za nastavak bratske komunikacije u raznim oblicima.

izvor: https://pravlife.org/ru/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s