Pravni odjel UPC-e oglasio se o protucrkvenim zakonima

Zakonodavna inicijativa za zabranu djelovanja Ukrajinske pravoslavne Crkve podijelit će zemlju po vjerskoj osnovi.

Izjava pravnog odjela UPC-e povodom nacrta zakona, usmjerenog na zabranu djelovanja Ukrajinske pravoslavne Crkve

Dana 22. ožujka 2022. u parlamentu Ukrajine registriran je nacrt zakona br. 7204 „O zabrani Moskovske patrijaršije na teritoriju Ukrajine“, a 26. ožujka 2022. nacrt zakona br. 7213 „O izmjenama i dopunama zakona “O slobodi savjesti i vjerskim organizacijama”, u vezi sa zabranom djelovanja vjerskih organizacija (udruga), koje su dio strukture (u sastavu su) vjerske organizacije (udruge), čije se vodeće središte (uprava) nalazi izvan Ukrajine, u državi koja je zakonski utvrđeno izvršila vojnu agresiju na Ukrajinu i/ili privremeno okupirala dio teritorija Ukrajine.

S obzirom na sadržaj zakona, glavna svrha njegovog usvajanja je navodno „zaštita nacionalne sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“ i „zaštita javne sigurnosti i reda“, što se, prema zakonodavcu, može postići zabranom, na teritoriju Ukrajine, aktivnosti „Moskovske patrijaršije – Ruske pravoslavne Crkve“, uključujući Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu.

Unatoč apelu predsjednika Ukrajine V.A. Zelenskog da se ne potiče vjerska mržnja tijekom rata, narodni zastupnici Ukrajine odlučili su kroz zakonodavne inicijative drsko i cinično zabraniti djelovanje Ukrajinske pravoslavne Crkve i lišiti milijune ukrajinskih građana prava na slobodu vjere.

Iako organi za provedbu zakona nisu imali nikakvih primjedbi prema Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi u vezi s kršenjem nacionalne sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, predlagatelji u obrazloženju zakona namjerno navode lažne izjave protiv Ukrajinske pravoslavne Crkve, pokušavajući uvesti u zabludu narodne zastupnike i ukrajinsko društvo.

Unatoč svoj patetici, u ovim prijedlozima se vidi nastavak vjerske politike iz doba Porošenka, koja je postala jedan od razloga za užasna vremena koja sada proživljavamo, jer se zabrana djelovanja višemilijunske Ukrajinske pravoslavne Crkve ne može bezbolno odraziti na naše stanje.

Osim toga, zabrana pripadnosti građana Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi krši njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti, što je u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Ukrajine.

Napominjemo da se vjersko središte Ukrajinske pravoslavne Crkve – Kijevska mitropolija Ukrajinske pravoslavne Crkve, nalazi u Kijevu, registrirano u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom, a njegov osnivač je Sabor Ukrajinske pravoslavne Crkve, u sastav kojega ulaze svećenstvo i vjernici koji žive na teritoriju Ukrajine.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne Crkve, Njegovo Blaženstvo mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije, pozvao je sve vjernike da brane našu državu i brane njen teritorijalni integritet i suverenitet, vjernici naše Crkve stali su u obranu zemlje, a crkvene institucije počele su pružati humanitarnu pomoć vojsci, prognanicima i svima potrebitima.

Od prvih dana rata ljudi su pokazali jedinstvo našeg naroda u borbi protiv neprijatelja. Ali, kao što vidimo danas, to jedinstvo se pokušava razbiti izazivanjem sporova na političkoj, jezičnoj i vjerskoj osnovi. Doista, zbog nemogućnosti dobivanja bitaka, okupatori pokušavaju sabotirati kroz takve prijedloge zakona, kako bi rascijepili ukrajinsko društvo i oslabili našu državu.

S tim u vezi, izjavljujemo da je zakonodavna inicijativa za zabranu djelovanja Ukrajinske pravoslavne Crkve nezakonita, krši pravo na slobodu vjeroispovijesti i ni na koji način neće pridonijeti „zaštiti nacionalne sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“ i “zaštiti javne sigurnosti i reda”, kako je navedeno u nacrtu zakona, već naprotiv, u ratno doba otvorit će vjerski front na mirnom teritoriju Ukrajine i podijeliti našu zemlju na vjerskoj osnovi.

Pravni odjel UPC

izvor: pravlife.org

 

Jedna misao o “Pravni odjel UPC-e oglasio se o protucrkvenim zakonima

  1. Dvoličnost!
    Za vrijeme ratova u Iranu, Afganistanu itd niti SAD niti ijedna država Evrope koje su tamo ratovale nisu se usudile zabraniti Islam na svojim teritorijama.

    Sviđa mi se

Komentiraj